Párbeszéd: alakítsák át az alapítványi egyetemek kuratóriumait!

Párbeszéd: alakítsák át az alapítványi egyetemek kuratóriumait!

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 4-én. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Párbeszéd arra szólítja fel a kormányt, hogy alakítsa át az alapítványi egyetemek kuratóriumait. Mellár Tamás országgyűlési képviselő a követelését hétfői sajtótájékoztatóján azzal magyarázta, hogy így az alapítványi egyetemek eleshetnek az erasmusos támogatásoktól.

A politikus kijelentette, akkor lehetne hathatósan fellépni, és az EU véleményét megváltoztatni, ha az alapítványok kuratóriumait teljes egészében átalakítanák. Elképzelésüket ismertetve leszögezte, törvényileg kellene megtiltani, hogy politikai szereplők ilyen posztot vállalhassanak.

Mellár Tamás azt is felvetette lehetőségként, hogy a kuratóriumok tagjainak egyharmadát az egyetem szenátusa, egyharmadát az egyetemi oktatók és dolgozók érdekképviseleti szervezete, egyharmadát pedig a helyi önkormányzat nevezhetné ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, Navracsics Tibor területfejlesztési és európai forrásokért felelős miniszter január 25-én és 26-án tárgyal majd Brüsszelben Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztosokkal az Erasmus-ügyről. A politikus az Európai Bizottság konkrét elvárásait szeretné tisztázni azután, hogy az Erasmus+ és a Horizont Európa programok friss támogatásainak felfüggesztéséről döntött az intézmény.