PDSZ: Intézmények tömegei váltak működésképtelenné a rengeteg megbetegedés miatt

PDSZ: Intézmények tömegei váltak működésképtelenné a rengeteg megbetegedés miatt

Első osztályos tanulók a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc általános iskola tanévnyitó ünnepségén 2020. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben kérte a kormányt, soron kívül oltsák be azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak. Ennek ellenére Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) minisztere a hét elején egy képviselői kérdésre még arról beszélt, a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, életkoruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelően.

Aztán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a március 25-i Kormányinfón bejelentette, soron kívül beoltják a tanárokat, óvónőket és a bölcsődei dolgozókat. Pénteken pedig rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról a miniszter, hogy április elsejétől megkezdődik a pedagógusok oltása és abban bíznak, hogy bő egy hét alatt mindenki megkaphatja az oltóanyagot.

– Valószínűleg már kormányzati szinten is érzik, hogy nagyon nagy a baj. De véleményünk szerint így is elég későn hozták meg a döntést – reagált a soron kívüli oltás hírére a Magyar Hangnak Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese. – Nem nagy esélyt látok arra, hogy jövő héten elkezdenék oltani a tanárokat, de tegyük fel, hogy mégis így lesz, a védettség azonban nem akkor indul, amikor kihúzzák az emberből az injekciós tűt, még a második oltás után is legalább két hétnek el kell telnie, mire ez megtörténik. Nem beszélve arról, hogy a pedagógusok mellett a többi, nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevő személyt is be kéne oltani – fogalmazott.

Ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor kinyitnak az iskolák, a középiskolák és az óvodák is – erről is szó volt a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely elmondása szerint ez legkorábban április 12-én történhet meg, de Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában már április 19-t említette lehetséges időpontként, ezt megerősítette Gulyás Gergely péntek délutáni rendkívüli bejelentése is. – Noha lehet, hogy ekkor már lesz több pedagógus, aki megkapta az oltást, de esélytelen, hogy immunitást is szerezzenek. Ezért számunkra értelmezhetetlen mindaz, amiről beszélnek. Mi mindig is azt kértük, hogy akkor nyíljanak meg az iskolák, ha teljes az átoltottság, kialakult a kellő védettsége a tanároknak, az iskolai munkavállalóknak – mondta Komjáthy Anna, aki szerint nem reális, hogy ebben a tanévben teljesen visszatérjenek a jelenléti oktatáshoz az iskolákban.

A PDSZ indított egy felmérést, amelyet eddig több mint ötezren töltöttek ki, erről részleteket csütörtökön már elárultak az ATV Híradójának. Ezek szerint a pedagógusok 24 százaléka már átesett a koronavírus-fertőzésen, 87 százalékuk pedig még nem kapott oltást. A dolgozók oltási hajlandósága 84 százalékos, elsősorban a nyugati vakcinákkal kapcsolatban vannak bizalommal, a keletiekkel kapcsolatban viszont határozottan bizalmatlanok. A válaszokból kiderült, hogy sokan nem mennének jelen helyzetben vissza dolgozni, a 30 százalékuk pedig akár sztrájkba is lépne annak érdekében, hogy a jelenlegi járványügyi adatok mellett ne kellejen jelenléti oktatásban részt venni.

Bár a kormány továbbra is számol a tavaszi érettségik megtartásával, Komjáthy Anna elmondása szerint a szakszervezet követelései az érettségire is vonatkoznak, két hónapja kérik az oktatásirányítást, hogy szolgáljon alternatívákkal az érettségi megrendezésével kapcsolatban, de ez még nem történt meg. – Meglátásunk szerint csak akkor lehet megtartani a hagyományos módon az érettségit, ha a fenti elvárások teljesülnek. – Tavaly javasoltuk az érettségi elhalasztását, ez most is lehetséges megoldásnak tűnik. Nagyon szívesen konzultálunk a döntéshozókkal, de alapvetően a kormány felelőssége, hogy biztonságos helyzetet teremtsen – hangsúlyozta Komjáthy.

A digitális oktatással kapcsolatban a szakember kiemelte, nem lehet a színvonalát, működését általánosságban megítélni, mivel nagy mértékben függ az oktatási intézmény régiós elhelyezkedésétől, illetve attól, hogy az egyes iskolában mennyire használták már korábban is a digitális eszközöket, ahogy a tanár személye, felkészültsége, technikai jártassága, otthoni gépparkja is befolyásoló tényező. – Vannak olyan nagyvárosi intézmények, főleg Budapesten, ahol az átállás semmilyen problémát nem okozott, ráadásul a tanárok pedagógiai eszköztára is bővült.

De számos magyarországi településen a digitális oktatás azt jelenti, hogy a gyerekek az ingyenebéd mellé megkapják papíron kinyomtatva a feladatokat, amiket kitöltve vissza kell vinniük. Az viszont biztos, hogy a digitális oktatás új helyzetet teremt az érettségizők számára. Valószínűleg nem lenne nagy kihívás, ha online formában kellene vizsgázniuk, jelenleg inkább a hagyományos számonkérés okozna gondot – fejtette ki Komjáthy Anna.

A PDSZ pénteken nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek, melyben arról írnak, hogy az Emmi körlevélben arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a már regisztrált pedagógusok oltása a március 29-i héten kezdődhet, míg a második ütemben a március 29-én, hétfő éjfélig regisztrált munkavállalók oltása április 6-án indulna. A PDSZ kéri, hogy egyrészt néhány nappal tolják ki a március végi regisztrációs határidőt, mivel ezzel kapcsolatban egyelőre semmilyen nyilvános kormányzati tájékoztatást nem kaptak. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a PDSZ-t támogató nevelés-oktatási dolgozók nem fogják felvenni a munkát, amennyiben arra a megfelelő védelem kialakulása előtt adnak utasítást.

„Az elmúlt időszakban intézmények tömegei váltak működésképtelenné a rengeteg megbetegedés miatt. Ha a kormány és annak felelős miniszterelnöke nem csak szavak szintjén veszi komolyan, hogy az oktatás zavartalansága össztársadalmi érdek, illetve ha fontos számára az emberi élet, úgy anélkül teszi meg ezt a szükséges lépést, hogy ellentétet igyekezne kelteni a társadalom különböző csoportjai között ebben az amúgy is nehéz, kihívásokkal teli helyzetben” – írja közleményében a PDSZ.