A pedagógusok mindössze 7 százaléka 30 év alatti

A pedagógusok mindössze 7 százaléka 30 év alatti

Pedagógustüntetés (Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogynak a fiatalok a pedagógusok közül – írja a Népszava egy friss felmérésre hivatkozva.

A lap a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ adatait mutatta be, amely szerint a 20-29 éves tanárok száma rendkívül alacsony – mindössze 11,3 ezer –, ami a pedagógustársadalom körülbelül 7 százaléka. 30 és 39 év közötti tanárból ennek nagyjából a duplája van – 23,5 ezer –, azonban ez is csak körülbelül 16 százalék. A 40-49 évesek 46 ezren, míg az 50 felettiek több mint 58 ezren vannak.

A tanárok elöregedésére és a fiatalok hiányára évek óta figyelmeztetnek a pedagógus érdekképviseletek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nemrég egy fotókampányt is indított a probléma szemléltetésére: nem egy olyan iskola jelentkezett, ahol 30 alatti pedagógusok egyáltalán nincsenek. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a mostani bérviszonyok mellett ez nem meglepő: egy pályakezdő tanár alig keres többet nettó 200 ezer forintnál, amivel az önálló életét nem tudja elkezdeni, és leghamarabb pályája vége felé számíthat arra, hogy fizetése – a minősítési fokozatoktól függően – megközelítse vagy meghaladja a nettó 300 ezer forintot. A PDSZ szerint minimálisan 45 százalékos béremelésre lenne szükség, hogy legalább a fiatalok pályaelhagyását mérsékeljék.