Pedagógusok tiltakozása: elindult a tudásmenet Miskolcról Budapest felé

Pedagógusok tiltakozása: elindult a tudásmenet Miskolcról Budapest felé

Folytatódik a pedagógusok tiltakozása. Tudásmenet (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn reggel elindult a miskolci tudásmenet a Herman Ottó Gimnázium elől, az eseményről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelentkezett élőben. A tervek szerint a tiltakozók Miskolctól egészen a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumig vonulnának egy hét alatt.

A menetet is közösen szervezik a Tanítanék, illetve a NoÁr mozgalommal. Mint a reggel fél nyolcas élő bejelentkezésből kiderült, a helyszínen vonult a Pedagógusok Szakszervezetének több vezetője is Totyik Tamás, és Gosztonyi Gábor, illetve Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalomtól is. Ekkor egy népes osztályt kitevő csapat vonult velük, molinójukon a „holnap ki fog tanítani?” kérdést lehetett olvasni.

A menet által érintett utcát a rendőrség is lezárta, a rendőrök azt kérték tőlük, tartsák össze a csapatot, ne szakadjanak szét. A „szabad ország, szabad oktatást” és „a sztrájk alapjog” szöveg is feltűnt a demonstrálók molinóin.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumig 180 kilométert terveznek megtenni hét nap alatt. Lehet menet közben is csatlakozni hozzájuk. Délutánonként beszélgetéseket, fórumokat is terveznek, szombaton pedig Budapesten várnak mindenkit. A napok pontos menetrendjét NoÁr oldalán lehet megtekinteni, illetve örökbe is lehet fogadni egy kilométert. Hétfőn Bükkábrányig terveznek eljutni, majd kedden érintik Mezőkövesdet, Füzesabonyt, szerdán Kerecsendet és Gyöngyöst, csütörtökön Hatvant, pénteken pedig Gödöllőt. Minden településen terveznek találkozni helyi pedagógusokkal, érintik is az úton az egyes települési iskolákat. 

A tudásmenettel tartott hétfőn az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre is. A politikus erről közleményt adott ki azt írva: „amikor 2012-ben az első éhségmenetet indítottuk, még nem gondoltuk, hogy egy nap nem közmunkások, nem a jogos jussukért tiltakozó munkásemberek fognak menetelni, hanem tanárok és diákok.” Komjáthi a bejelentkezésében elmondta, ott vannak vele többen is, akik az éhségmenetet szervezték, és nem akarnak olyan országban élni, ahol tanárokat ki lehet rúgni, mert kiállnak a jogaikért. Hozzátette, nem pártpolitikusként, hanem szülőként van jelen, aki négy középiskolás gyereket nevel. Továbbá az éhségmenetek egyik szervezőjeként van jelen, aki szolidáris minden ügy mellett, amely a magyar dolgozó emberekről szól. Mindent megtenne azért, hogy a sztrájk valóban alapjog legyen.