Pintér Sándorhoz kerül a köznevelés és a szociális ágazat, és valószínűleg az egészségügy is

Pintér Sándorhoz kerül a köznevelés és a szociális ágazat, és valószínűleg az egészségügy is

Pintér Sándor és Orbán Viktor az operatív törzs ülése előtt, 2020. szeptember 26-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat egyik indoklásából azt lehet kiolvasni a Hvg szerint, hogy a köznevelés és  szociális ágazat a Belügyminisztériumhoz kerül, de korábban voltak arra utaló jelek, hogy az egészségügyet is Pintér Sándor irányíthatja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis megszűnt, az alá tartozó területeket szétosztották.

„A Nemzeti Védelmi Szolgálat hatásköre a belügyminiszter által irányított ágazatok közül – a kormányzati szolgálati jogviszonyban állók kivételével – a köznevelési és a szociális intézményekre nem terjed ki” – áll az indoklásban.

Ebből tehát az derül ki, hogy a köznevelési és a szociális intézmények a belügyminiszter által irányított ágazatok közé fognak tartozni. 

Az egészségügyi ágazatra vonatkozóan nem szerepel ilyen utalás a törvényben, de korábban szintén a Hvg szúrta ki, hogy egy törvényjavaslatban „egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszterről” van szó, ami arra utalhat, hogy valóban a közbiztonságért is felelős Belügyminisztérium alá kerülhet a jövőben az egészségügy felügyelete.

De erre utalhat a Hvg szerint az is, hogy Pintér Sándor pénteken Kásler Miklóssal találkozott, aki mindeddig az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője volt. Azt viszont már napok óta biztosan lehetett tudni, hogy Kásler Miklós nem lesz tagja Orbán Viktor ötödik kormányának, a kormányalakítási megbeszélésen sem vett részt.