Poszt-covidban szenvedő időseket keres a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportja

Poszt-covidban szenvedő időseket keres a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportja

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan hat a relaxáció a poszt-covid tünetekre – ezt vizsgálja a Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportja. Ehhez olyan 60 és 75 év közötti pácienseket keresnek, akik az elmúlt hat hónapban átestek a covidon és erőnléti problémák, fáradtság, szédülés, alvászavarok, emlékezeti és koncentrációs nehézségek maradtak vissza náluk a fertőzés után.

Bár most a covid-járvány éppen nyugvóponton van, és belefáradt mindenki abba, hogy a vírussal és annak veszélyeivel foglalkozzon, sokan vannak közöttünk, akiknek ez a kérdés akár hónapok óta a mindennapjaik részévé vált. A koronavírus fertőzésen átesettek több mint 30 százalékánál, a kórházba kerülők 80 százalékánál az akut fázis lecsengése után is előfordulnak még erőnléti problémák, fáradtság, szédülés, alvászavarok, emlékezeti és koncentrációs nehézségek. – Ezekben az esetekben beszélünk long-covidról, ha pedig ez az állapot még 3 hónapnál tovább is fennáll, poszt-covidról – írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportja. 

A kutatók a legveszélyeztetettebb korosztályt vizsgálják: azt, hogyan változnak meg a figyelmi, emlékezeti folyamatok a maradványtüneteket mutató időseknél, az agy működése eltér-e az egészségesekhez képest. Ennél is fontosabb kérdésük, hogy különböző tréningekkel felgyorsítható-e az agyi hálózatok újrarendeződése, javíthatók-e a koncentrációs, emlékezeti problémák, illetve megelőzhető-e a covid-indukált demencia kialakulása.

Mivel a neurológiai szakrendelésen megjelenőknél általában semmilyen objektív okot nem találnak a panaszok magyarázatára, csak az egyes tüneteket próbálják kezelni, míg a pontos kiváltó tényezőkre nem derül fény. Bár egyre több kutatás segít a háttér felderítésében, még korántsem tudunk eleget. Márpedig ez azért is nagyon fontos lenne, mert valószínűsíthető, hogy ezek a hatások akár évekre is megváltoztathatják a fertőzésen átesettek életminőségét. A személyes életben és a körülöttünk lévő világban történő változások többnyire együtt járnak a szorongás és a stressz szint növekedésével is, ami felerősítheti, illetve fenntarthatja a tapasztalt tüneteket – írják.

A kutatócsoport szerint léteznek azonban olyan relaxációs technikák, melyekkel ezek a hatások hatékonyan csökkenthetők, ami egyidejűleg jó hatással lehet a kognitív funkciókra és az alvás minőségének változására is. Az MTA poszt-covid pályázata által támogatott kutatásban olyan személyeket várnak, akik 60-75 év közöttiek, az elmúlt 6 hónapban átestek koronavírus fertőzésen, maradványtüneteket mutatnak (kimerültség, emlékezeti vagy koncentrációs problémák, alvászavar, szédülés). A jelentkezőkre neurológiai vizsgálat, kognitív állapotfelmérés és EEG vizsgálat, 8 alkalmas otthoni tréning és állapot utánkövetés vár, az érintettek a poszt-covid [at] ttk [dot] hu címen jelentkezhetnek.