Pusztai Erzsébet: a vakcinatáblát nem szakemberek, hanem propagandisták készítették

Pusztai Erzsébet: a vakcinatáblát nem szakemberek, hanem propagandisták készítették

Terasznyitás a belvárosban (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csodának kellene történnie ahhoz, hogy a hétvégi terasznyitás után ne emelkedjen a fertőzöttek száma – jelentette ki Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő az ATV műsorában.

Úgy látja, nem a beoltottak számához, hanem a védtelenekéhez, a fertőzési lehetőségekhez kell igazítani a járvány kezelését. „A laboratóriumnak számító Ausztriában ez történik” – mutatott rá. Mint hozzátette: az elmúlt időszakban tapasztalt csökkenés nem az oltásoknak, hanem az eddigi szigorú korlátozásoknak köszönhető.

A védettségi igazolványról, illetve arról, hogy a kormány ahhoz kötne egyes szolgáltatásokat, azt mondta: „A vírus nem fogad szót kormányrendeleteknek”. Pusztai szerint nem szabad elfelejteni, hogy olyanok is megkapták már a kártyát, akik még csak az első oltáson vannak túl, náluk viszont egyáltalán nem biztos, hogy kialakult a megfelelő védettség, nem beszélve arról, hogy a vírust továbbra is terjeszthetik.

A hétvégi terasznyitásos jelenetek kapcsán elmondta, sokkal szigorúbb szabályozásra lenne szükség a teraszok megnyitásához, és ahhoz, hogy a hétvégihez hasonló – és terjesztési szempontból a legveszélyesebb – tömeges gyülekezést el lehessen kerülni. A szakértő egyébként úgy véli, nem is feltétlenül kell három hetet várni a számok emelkedésére, így ő már a jövő heti adatokat is „szorongva” fogja figyelemmel követni.

A szakértő szerint egyébként a kórházigazgatóknak és az intenzív osztályok vezetőinek követnie kellene a székesfehérvári kórház főigazgatójának példáját, és fel kellene szólalniuk, hogy elmondják, mi is a helyzet valójában a kórházakban. „Ha mindenki elmondja, legalább az egész ország látni fogja, hogy milyen a valóságos helyzet, mert ez a maszatolás az adatokkal, ezek a felszínes szövegek éppen azt érik el, hogy az emberek azt gondolják, hogy vége a járványnak, és kimennek a teraszokra és bulizni fognak” – vélekedett Pusztai.

Végül szót ejtett a napokban megjelent, hatalmas botrányt kavaró kormányzati táblázatról is: szerinte azt nem szakemberek, hanem propagandisták készítették. – Ebben a táblázatban hetet-havat összekevernek. A táblázat nem csak hiányos, de az adatok tökéletesen ellentmondanak a többi országénak is. Botrányosnak tartom szakmailag, hogy egy ilyen táblázatot közzé mertek tenni – jelentette ki.