Rejtély, miért törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain

Rejtély, miért törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain

Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó (első sor, b3), lányai, Flóra, Róza és Ráhel (első sor b, b2, b4), fia, Gáspár (első sor, j2), édesapja, Orbán Győző, édesanyja, Orbán Győzőné, és veje, Tiborc István (második sor, j-b) 2018. május 10-én az Országgyûlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állam nem élt az elővásárlási jogával, amikor Orbán Ráhel tokaj-hegyaljai földbirtokot vett, sőt, még korábban törölték az erre vonatkozó kitételt –írja a 24.hu. Egy örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint ezt jogszerűen nem lehetne megtenni. 

Az ügy előzménye, hogy Orbán Ráhel április 18-án kötött adásvételi szerződéseket összesen 94 hektárnyi földterületre a tokaji borvidéken. A miniszterelnök lányát még 2021-ben vették földművesként nyilvántartásba, ezért vásárolhatott földet. Viszont mivel budapesti lakos, a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdáknak elővásárlási joguk volt. A hírportál a 73 különböző ingatlanból a tizenkét legértékesebb területre koncentrálva nézte meg, hogy jelezte-e valaki az elővásárlási szándékot. Kiderült, hogy az állam nem élt ezzel a joggal, sőt, a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól pedig május végén törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát. Ezt a jogot még két ciklussal korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztésére jegyeztették be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra – jegyzi meg a lap.

A lapnak név nélkül nyilatkozó ingatlanjogász azt mondta, ő ilyen esetről még csak nem is hallott korábban, hiszen „a törvény nem szól arról, hogy ezt hogyan lehet törölni, jogszerűen nincs erre mód.” A jogszabályok részletesen szabályozzák a világörökséggel és az állami elővásárlási jogosultságokkal kapcsolatos kérdéseket, ám az nem szerepel bennük, hogy miként lehet töröltetni egy ingatlanról az elővásárlási jogot. 

A 24.hu rákérdezett a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál, hogyan lehet törölni ezt a jogot, és hány ingatlan esetében élt már ezzel az állam, de november közepe óta nem kaptak választ. Az Építési és Közlekedési Minisztériumot és Orbán Ráhelt is megkeresték az ügyben, tőlük sem kaptak választ. Hogy miért volt fontos töröltetni az állami elővásárlási jogot, azt válaszok hiányában csak találgatni tudja lap: logikusnak tűnik, hogy a törlés leginkább akkor jöhet jól, ha az érintett tulajdonos szeretné továbbadni az ingatlant, mert akkor az állam nem léphet a vevő helyére.