Rejtélyes hevesi hangrobbanás: reagált a honvédelmi tárca

Rejtélyes hevesi hangrobbanás: reagált a honvédelmi tárca

Képünk csak illusztráció. A megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkező Gripen vadászrepülőgépek 2019. december 17-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiképzési repülést hajtottak végre a Magyar Honvédség vadászgépei szerdán délelőtt Heves megye térségében – ezt a Honvédelmi Minisztérium közölte a Magyar Hang megkeresésére. Ez az időpont egybeesik azzal, amikor a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba több jelzés is érkezett „földrengéshez hasonló jelenségről” több hevesi településről.

A honvédelmi tárca azt írta, hogy a kiképzési repülés alatt a gépek – betartva minden jogszabályt – a lakott településeket előírásszerűen kerülték, nem repültek be föléjük. – Az eddigi repülési tapasztalatok alapján elmondható, hogy még a hangsebesség feletti kiképzési repülések sem okoztak soha „földrengésszerű” érzetet, amelyet bármilyen szenzoron ki tudtak mutatni – közölték.

Így tehát továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mi történt. Az obszervatórium még korábban azt írta, hogy megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye. Emellett megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahang állomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések.