Egyre borúsabb a kép, rekordokat döntöttek a hazai cégfelszámolások

Egyre borúsabb a kép, rekordokat döntöttek a hazai cégfelszámolások

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi év utolsó harmadát az új felszámolási eljárások számának drasztikus növekedése jellemezte az Opten céginformációs szolgáltató statisztikája szerint. A megszűnt cégek számának növekedésében jelentős változás történt az előző évhez képest, számuk megközelítően 50 százalékkal emelkedett – ismertette az Opten.

A cégeljárások számának növekedésében jelentős hatása volt a – még a covid kapcsán bevezetett – gazdaságvédelmi intézkedések szakaszos kivezetésének, ami felszínre hozta az elhalasztott eljárásokat.

Emellett 2022-ben az orosz-ukrán háború és az energiaválság együttes hozadékaként a megnövekedett az infláció, sokat vesztett értékéből a forint és visszaesett a gazdasági teljesítmény. Míg ezek a tényezők a felszámolási eljárások növekedésében éreztették hatásukat, a kata adózási forma kivezetése a végelszámolások jelentős növekedését eredményezte.

Tavaly egyébként közel 30 ezer új vállalkozás indult Magyarországon, ebből 12 256 Budapesten – igaz, a fővárosban tavaly 13 651 vállalkozás szűnt meg és 2 922 céget számoltak fel.

A megszűnt cégeken belül 2022-ben országosan a kényszertörlési eljárással megszűnt cégek voltak a meghatározók, hasonlóan a covid előtti időszakhoz, arányuk 44 százalék volt. A végelszámolással megszűnt cégek továbbra is magas arányt képviselnek, és várhatóan a következő év elejéig ez meg is marad, hiszen – a kata ellehetetlenítése miatt – 2022 szeptemberében kiemelkedően magas számban indult végelszámolási eljárás, ami lassan beérik, azaz az eljárások egy része lezárulhat hamarosan.

Elsősorban a nyár végi kataváltozásoknak tulajdonítható, hogy az új felszámolási eljárások az év utolsó harmadában az elmúlt öt év havi adataihoz képest rekordokat döntöttek. Éves szinten meghaladta a nyolcezret, és ennek közel 60 százaléka esett az év utolsó harmadába. Ezek részben a kényszertörlési eljárásból felszámolásba átfordult eseteket foglalják magukban, azonban az előzmény nélküli eljárások száma is jelentős növekedésnek indult 2022-ben.

A cégátalakulások továbbra is csökkenő tendenciát mutattak, nem csak a számuk – alig haladták meg az ezres nagyságot –, hanem a megszűnésen belüli arányuk is csökkent.

 

Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértőjének úgy véli, „az év elején visszarendeződés volt tapasztalható a covid előtti állapotra, a rendkívüli szabályok folyamatos kivezetése következtében. Azonban a megváltozott gazdasági környezet ( mint például a háború, infláció, árfolyamingadozás) érezteti a hatását, amire visszajelzés a felszámolási eljárások emelkedő trendje, és félő, hogy ez az év végével nem zárult le.”