Rendkívüli közgyűlést és Kováts Ákos visszahívását követeli a debreceni ellenzék

Rendkívüli közgyűlést és Kováts Ákos visszahívását követeli a debreceni ellenzék

Visszaélés gyanúját felvető módon került az önkormányzati cégvezető tulajdonába az Antall József utcai telek Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum és a Jobbik Kováts Ákos, a debreceni Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójának lemondását, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Szolidaritás szövetsége pedig rendkívüli közgyűlés összehívását és az igazgató visszahívását követeli a lapunk által feltárt telekügy miatt – derült ki a pártok sajtótájékoztatóin.

Mint megírtuk, az önkormányzati tulajdonban álló Cívis Ház Zrt.-t 19 éve vezető Kováts olyan ügyesen privatizált egy értékes, Antall József utcai ingatlant, hogy a telket megvásárló cég, a Déco Apartman Kft. fél év múltán észrevétlenül került az ő kizárólagos tulajdonába. Az ügyletbe ráadásul az egyik közvetlen beosztottját is belerántotta (a teljes cikk csak nyomtatott lapunkban olvasható). Kováts a történteket érdeklődésünkre elismerte, ugyanakkor szerinte csupán egy kínálkozó üzleti lehetőséggel élt, érvelése szerint visszaélésről azért nem lehet szó, mert többször hirdették meg a telket.

Telekpanama Debrecenben - önkormányzati cégvezető privatizált belvárosi telket, magának | Magyar Hang

Feltáró cikkünk megjelenése óta az ellenzéki pártok egymásra licitálva próbálnak politikai tőkét kovácsolni az ügyből. Varga Zoltán (DK), a baloldali pártok szövetségének polgármesterjelöltje mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, összeférhetetlen, hogy miközben a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójának a város vagyonát kellene gyarapítania, magának ingatlanfejlesztő céget gründöl. Varga egy másik ingatlant is bemutatott, amely szintén a Cívis Háztól került a Déco Apartman Kft.-hez. Ezért kérte rendkívüli közgyűlés összehívását, a fideszes Papp László polgármestertől a szerepének tisztázását.

Az MTI – amely elhallgatta, hogy lapunk derítette fel az ügyet – szerint az MSZP-s Madarasi István önkormányzati képviselő azt rótta fel a polgármesternek, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben ezekről az adásvételi ügyletekről az aláírás előtt sem a közgyűlést, sem bizottságokat nem tájékoztatta.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik, Momentum és LMP együttműködésének polgármesterjelöltje pedig egy másik, korábbi tájékoztatón arról beszélt, hogy Kováts olyan telket szerzett meg 43 millió forintért, amelyen most 2 milliárd forintnál is nagyobb beruházásban épül társasház. A szövetség szerint az ügy nem maradhat következmények nélkül, ezért követelték Kováts Ákos lemondását, illetve Papp László polgármestert, hogy kezdeményezze a vezérigazgató visszahívását.

Az ügyről a debreceni sajtó igyekszik tudomást sem venni. Csak az ellenzéki pártok cikkünk információira alapozott sajtótájékoztatóiról számoltak be – vagy még arról sem –, de Kováts lapunkkal közölt magyarázatát nem idézik. Annak ellenére sem, hogy Kováts Ákos elismerte a történteket.

Szombaton különben több kérdést is küldtünk a polgármesteri hivatalnak, de válaszokat még nem kaptunk. Iván Aurél sajtófőnök telefonon annyit mondott, hogy Papp László polgármester vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Frissítés: Megszólalt a debreceni Fidesz

Általános gyakorlat, hogy a városi tulajdonú ingatlanokat csak és kizárólag nyilvános, a verseny lehetőségét garantáló eljárás keretében lehet értékesíteni – reagált Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezetője. „Ha Varga Zoltán gyakrabban venne részt a városi közgyűlés munkájában – a múlt heti ülést is kihagyta –, tájékozottabb lenne és eszébe sem jutna rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezni – közölte az állami hírügynökséggel, az MTI-vel.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/39. számban? Itt megnézheti!