Republikon: Az Index-ügy kirobbanása óta közel 30 százalékkal esett vissza a portál látogatottsága

Republikon: Az Index-ügy kirobbanása óta közel 30 százalékkal esett vissza a portál látogatottsága

Az Index felmondásukat benyújtó munkatársai 2020. július 24-én (Fotó: Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Republikon Intézet kilenc nappal Dull Szabolcs menesztése és egy héttel az Index szinte teljes szerkesztőségének felmondása után vizsgálta meg a portál olvasóinak szociológiai, demográfiai jellemzőit, valamint politikai elkötelezettségét, továbbá azt, hogyan hatottak a történtek az Index olvasottságára.

Mint emlékeztetnek, Dull Szabolcs főszerkesztőt július 22-én menesztették, majd ezt követően szinte a teljes szerkesztőség felmondott. A kutatásból kiderül, hogy elsősorban a fiatalabb, fővárosi valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők olvasták legalább hetente egyszer a portált. Mint hangsúlyozzák, a felsorolt jellemzők összefüggnek általánosságban a fokozottabb közéleti, politikai érdeklődéssel, valamint az internetes média fogyasztásával. 

Az adatok azt is mutatják, hogy a legkisebb településeken, tehát a falvakban, községekben élők harmada is hetente legalább egyszer olvasta az Indexet.

Annak ellenére, hogy a jobboldali médiában az Indexet gyakran ellenzéki sajtótermékként írják le, a közvéleménykutatás adatai azt mutatják, hogy a korábban napi mintegy 1 millió olvasóval bíró hírportált a kormánypárti szavazók harmada is hetente legalább egyszer olvasta. Jelentősnek volt mondható az Index olvasótábora a bizonytalanok között is, harmaduk az oldalt rendszeresen, hetente legalább egyszer felkereste. 

Nem nagy meglepetés, hogy a szerkesztőség szétesése hatására az olvasottság jelentősen csökkent. Mint az intézet írja, „a Digitális Közönségmérési Tanács adatai szerint július 23-án, a tömeges felmondásokat megelőző napon a portál napi olvasóinak száma még meghaladta a 930 ezret, egy héttel később, július 30-án viszont már nem érte el a 670 ezret sem”. Összességében tehát az Index egy hét alatt elvesztette olvasóinak több mint egynegyedét, majdnem 30 százalékát – összegzik a kutatás eredményét.