Rogán Antal minisztériuma rendelte meg a Jókor című kiadványt

Rogán Antal minisztériuma rendelte meg a Jókor című kiadványt

A csalad.hu által közzétett képen Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsának tagja és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Jókor című, nyugdíjasoknak szóló tájékoztató magazin bemutatóján az Emmi Szalay utcai épületében 2020. június 16-án (Fotó: MTI/csalad.hu/Förster Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előző hetekben kapták meg a nyugdíjasok a kormány legújabb kiadványát, a Jókor című reklámújságot. A lapot kiadó Magyar Államkincstár (MÁK) közérdekűadat-igénylésünkre azt közölte: a kiadványok csomagolására, a postai feladás előkészítésére és a kézbesítésre példányonként 110,77 forintot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a 2,13 millió példányban kinyomtatott Jókor első számának postázása 235 940 100 forintba került az államkincstárnak.

A nyugdíjak és más állami járulékok kifizetéséért felelős MÁK válaszából az derül ki, hogy a 16 fényes oldalon megjelenő lap tartalmát nem az államkincstár állítja elő. Ezt támasztja alá a kincstárnak a Rogán Antal vezetése alatt álló – nemzeti konzultációkért is felelős – Miniszterelnöki Kabinetirodával idén májusban kötött szerződése is. E szerint az államkincstár pusztán kiadója és megszemélyesítője a Jókor című lapnak, amelyet a Rogán-minisztérium rendelte meg tőle. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a 2019 áprilisában és decemberében kötött kormányzati reklámozásra szignált keretszerződései terhére kérte megjelentetni a Jókort. Mint ismert, ezekből finanszírozzák a plakátokon, újságokban, tévén, rádión futó kormányzati kampányokat. A tárca Balásy Gyula két cégével, a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ből és a Lounge Design Szolgáltató Kft.-ből alakult konzorciummal kötötte a két szerződést az Európa jövőjét érintő és más kormányzati döntések reklámozására (A 2019. áprilisi keretszerződés nettó 10 milliárd, a decemberi kontraktus pedig 11,8 milliárd forint értékű).

Az államkincstár szerződése szerint a kabinetiroda rendelkezik a konzorcium által készített tartalmak („kreatívok”) jogaival. (A marketingszakmában a „kreatív” fogalma alatt lényegében az összes termékként használt szöveget, képet, grafikát és egyéb tartalmi elemeket szokás érteni.) A kiadvány kreatívjait a Miniszterelnöki Kabinetiroda készíttette elő, és ingyenesen adta át a lapot kiadó államkincstár részére. A kabinetiroda azt is vállalta, hogy a jövőben is biztosítja a kreatívok, vagyis az olvasnivalók „előkészíttetését”.
A MÁK-nál rákérdeztünk a cikkek szerzőinek bérére, a szerkesztés, az előállítás és a nyomdaköltségekre is, de azt írták, hogy a kérdéseink adatait nem a Magyar Államkincstár kezeli. A Miniszterelnökséggel szerződésben álló New Land Media főtevékenysége éppenséggel a médiareklámok előállítása, a Lounge Design profilja pedig a nyomdai előkészítés a cégadatbázis szerint.

A Jókor című kiadvány utolsó oldala

A Jókor című kiadványban bulvárlapos köntösbe csomagolták a propagandát. Felszínes interjúk olvashatók többek között Trokán Péter színművésszel, az énekesnő Szandival, Kásás Zoltán vízilabdaedzővel, illetve a tájfutó Monspart Saroltával és férjével, a televíziós Feledy Péterrel. Az olvasókat természetesen Orbán Viktor miniszterelnök köszönti – akiről egyébként kétszer rakták be ugyanazt a fotót egy oldalpárra. Beszélgettek Novák Katalin család- és ifjúságpolitikai államtitkárral, illetve nyugdíjjogi aktualitásokról Mészáros Józseffel, az államkincstár elnökével.

A szerződésből kiderül az is, hogy a reklámkiadvány tartalmáért háromtagú szerkesztőbizottság felel. Ennek Mészáros az elnöke. Rajta kívül Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára és Nyitrai Zsolt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tagja. Június közepén mindhárman a lap bemutatóján szorongtak Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsa tagja mellett. Utóbbi azt mondta, azért javasolták a kormánynak a tájékoztató újság kiadását, mert sokszor téves információk jelentek meg az időseket érintő ügyekben. Az államkincstár ugyan nem nevezte meg, idén hány számot készítenek a lapból, de azt közölték, hogy évente több alkalommal tervezik a kiadását.

Ha a lap láttán bárkinek kétsége lenne, hogy újabb kormányzati reklámkiadványról van szó, ezt az újság utolsó oldala is eloszlatja. Miközben a lap kiadója papíron a Magyar Államkincstár, a kapcsolattartás miatt kitölteni javasolt űrlapot a kabinetirodának kell elküldeni.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/31. számában jelent meg július 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/31. számban? Itt megnézheti!