Rogánék 15 milliót fizettettek volna Márki-Zayékkal, mert ők is konzultációt indítottak

Rogánék 15 milliót fizettettek volna Márki-Zayékkal, mert ők is konzultációt indítottak

Orbán Viktor és a nemzeti konzultáció (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszékhez fordult a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, mondván a Mindenki Magyarországa Néppárt „védjegybitorlást” követett el, miután szerintük a kormányzati nemzeti konzultációra emlékeztető konzultációt indított idén januárban. Többek közt azt követelték, hogy a Márki-Zay Péterék 15 napon belül fizessenek meg a tárcának 15 millió forint forint kártérítést késedelmi kamattal együtt – derült ki a törvényszék vonatkozó, március 28-i végzéséből, amely tartalmát a Magyar Hang is megismerte. Emellett Rogánék azt is szerették volna, ha Márki-Zayék „az ítélet jogsértést megállapító részét az alperes költségén 1/1 oldal terjedelemben, fekete-fehér kivitelben 1.650.000 Ft + áfa költségen a Magyar Nemzet című országos napilapban egy alkalommal közzétegye”.

Végül a bíróság úgy döntött, ideiglenes intézkedéssel eltiltja az alperest, vagyis a Mindenki Magyarországa Néppártot attól, hogy „politikai reklámtevékenységet, illetve közvélemény-kutatást olyan megjelölés alatt folytasson, amely sötétkék háttér elött fehér színű, közönséges betűtípussal szedett „konzultáció” szó, és a nemzeti zászló stilizált ábrázolásának kombinációját tartalmazza. A fenti rendelkezés fellebbezésre tekintet nélkül előzetesen végrehajtható”. Ugyanakkor az ezen túli kérelmeket a bíróság elutasította. A végzés ellen a kézbesítéstől számított tizenöt napon belül lehet fellebbezni.

További érdekesség, hogy a törvényszék indoklása kimondja, „politikai reklámtevékenysége és közvéleménykutatás céljából” alkalmazza a kormány a nemzeti konzultációt 2010 óta.

Szalma Botond, a Mindenki Magyarországa Néppárt kampányfőnöke azt nyilatkozta a Magyar Hangnak, hogy ők nem a „nemzeti konzultáció” szót használták kérdőívükben, annak a címe az volt, hogy „Konzultáció az egészségügyről – Beszéljünk a valódi kérdésekről!. A kék színt pedig azért használták, mert az egyben pártjuk színe is. – Nem értem, hogy Magyarországon a „konzultáció” szó hogyan védhető le – mondta. „Arcátlanságnak” tartja azt is, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda előírta volna egy pártnak, hogy konkrétan melyik újságban jelentessen meg hirdetést az ítéletről. Az pedig véleménye szerint „aljasság”, hogy ekkora összeget fizetettek volna ki velük Rogánék. – Mi valódi kérdéseket tettünk föl, és ez nem tetszik az elnyomó hatalomnak. Nekünk meg az nem tetszik, hogy velünk ezt csinálják. Ilyen nincs, hogy egy minisztérium 15 millió forintot kért azért, mert megkérdezzük az embereket az egészségügyről – vélte. Hogy fellebbeznek-e a végzés ellen, arról Szalma Botond szerint később döntenek. 

Márki-Zay Péter szerdán este egy Facebook-videóban nevetségesnek nevezte a „Rogán-művek” követeléseit, ami csak arra jó, hogy ellehetetlenítsék a pártjuk kampányát. A konzultációjuk ugyanis szerinte valódi és teljesen más, mint a Fidesz nemzeti konzultációja. – Nem tudok másra gondolni, mint hogy immár egy mandátumra esélyes a pártunk, ezért akarnak ellehetetleníteni – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a Fidesz eközben szavazókat veszít és komoly kellemetlenségnek nézhet elébe. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.