Rogánék 17,6 százalékos áremelést engedélyeztek a Balásy-cégbirodalomnak

Rogánék 17,6 százalékos áremelést engedélyeztek a Balásy-cégbirodalomnak

Plakátok a választási kampányban (Fotó: Magyar Hang/András Zalán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állami kommunikáció szinte egyeduralkodó beszállítója, a Lounge Group 17,6 százalékkal emelte márciusban szolgáltatási díjait, amelyet a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal engedélyezett, írta a 24.hu. Balásy Gyula cégcsoportja körlevélben értesítette az állami kommunikációs beszerzésekben érintett cégeket és szervezeteket, hogy 17,6 százalékkal emeli a szolgáltatásai árát. A Lounge Group arra hivatkozott, hogy a kormányzati keretmegállapodás lehetőséget nyújt számára az inflációnak megfelelő áremelésekre.

A központosított állami kommunikációnak Balásy cégcsoportja a legnagyobb haszonélvezője, 2018 óta szinte kizárólag csak velük szerződnek minisztériumok, állami tulajdonú cégek, költségvetési háttérintézmények reklámokra és rendezvényszervezésre. A tavalyi inflációnak megfelelő áremelés valamennyi a Lounge szolgáltatásait igénybe vevő állami szervezetet érinti, és várhatóan jelentős növekedést okoz majd a költségvetésből finanszírozott kommunikációs kiadásokban is. Óriási pénzekről van szó, a G7 összesítése szerint 2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek az állami szektorban ilyen megállapodásokat kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra, és a csillagászati összeg túlnyomó része már Balásyéknál kötött ki. Az egész piacot tekintve is nyomasztóak az arányok: 2022-ben a mintegy 570 milliárd forintos kommunikációs költésből 310 milliárd forint volt a „Rogán-művek” által leszerződött tétel.

„Az elmúlt évek jelentős inflációs mozgása miatt nyújtottuk be kérésünket a Nemzeti Kommunikációs Hivatal részére. Ezen beadványban alkalmazott korrekciós mértékben a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatai voltak irányadóak, amelyek egyaránt megfeleltek a szerződésben megszabott szigorú szabályoknak” – írta a Lounge Group arra kérdésre, hogyan jött ki a 17,6 százalékos áremelés. Ez a szám megegyezik a Központi Statisztikai Hivatal által 2023-ban mért éves átlagos fogyasztói áremelkedéssel, a Balásy-féle cégcsoport tehát lényegében az előző évi inflációra visszatekintő áremelésre kapott lehetőséget.

A Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak. Magyar Péter egyik első nyilatkozatában beszélt arról, hogy amikor még Varga Judit egykori igazságügyi miniszter férjeként vezette az állami Diákhitel Központot, túlárazott megbízásokat kellett aláírnia a központi kommunikációs céggel, és még a minőséggel kapcsolatban is felmerültek kérdések. Azt mondta, hogy Balásy Gyula reklámcégei a piaci árhoz képest három- vagy akár hatszoros áron dolgoznak, ezért a Magyar által vezetett Diákhitel Központ nem akart velük dolgozni. Ekkor azonban Magyar – állítása szerint – kapott egy telefonhívást Rogán kabinetfőnökétől, hogy ha nem írja alá a szerződéseket és a teljesítési igazolásokat, annak következményei lesznek.

Frissítés: A Nemzeti Kommunikációs Hivatal csütörtök este a következő közelményt juttatta el lapunkhoz: „Nem felel meg a valóságnak, hogy a Lounge csoport megemelhette a vállalkozói díjait. A keretszerződésekben szereplő egységárak 2023-ban és 2024-ben az előző évi inflációval indexálódtak, de ez a vállalkozói díjakat nem érinti. Nem felel meg a valóságnak az 1360 milliárd forint sem. A megkötött keretszerződések összértéke ennek a töredéke.”