Róna Péter a Kompországban: Magyarország nem része az európai civilizációnak

Róna Péter a Kompországban: Magyarország nem része az európai civilizációnak

Róna Péter közgazdász (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az a narratíva, hogy a történelem szerencsétlen alakulása, az elnyomás és folyamatos vereségek akadályozták meg Magyarországot abban, hogy korábban csatlakozzon a nyugati világhoz, hamis. Magyarország nem európai ország, nem tud és nem is akar Európához csatlakozni, mert egy olyan kormány politikáját támogatja, amely szembemegy Európával, és olyan hatalommal szövetkezik, amely Európa szétverésére törekszik – jelentette ki Kompország című műsorunkban Róna Péter közgazdász professzor.

Róna Péter szerint a Fidesz nagy társadalmi támogatottsága nem a propagandagépezet hatásának eredménye, és az ellenzék nem azért nem tud jobb eredményt elérni, mert béna és tehetségtelen, hanem azért, mert nincs rá társadalmi igény. Magyarország mindig felülről irányított társadalom volt, az alulról jövő kezdeményezések mindig elhaltak, sőt nem is igazán voltak. A magyar embereknek szükségük van arra, hogy a főnök megmondja nekik, mit is kell csinálni – fejtette ki véleményét a professzor. Később hozzátette azt is, hogy ez a történet nemcsak a magyar kormány, hanem a magyar társadalom egészének erkölcsi és szellemi bukásáról szól. Magyarország nem része az európai civilizációnak.

Róna Péter beszélt arról is, az év végére nem lesz egyszámjegyű infláció Magyarországon, mert ehhez már most olyan drasztikus intézkedések bevezetésére lenne szükség, aminek nem látni a jeleit. Szerinte mind a kormány, mind a jegybank GDP-fétisben szenved, amiből, úgy tűnik, Matolcsy most kigyógyult, és a helyes útra lépett. A professzor leszögezte: nem az a baj, ha egy évben nincs gazdasági növekedés, hanem az, ha tartósan magas az infláció, mert az nagyon súlyosan érinti a szegényebb rétegeket és a családi közösségeket, és 10-15 évre visszaveti a magyar társadalmat.

Róna Péter műsorunkban beszélt arról is, hogy szerinte az árskapka egy bődületes marhaság, és azt is elárulta, mit kellene bevezetni helyette. A professzor szerint nem kell tartani a bankpániktól.

A Kompország előző vendége Prőhle Gergely volt:

Címkék: Róna Péter