Ruha nélküli fotókkal kampányolnak a szociális és gyermekvédelmi dolgozók

Ruha nélküli fotókkal kampányolnak a szociális és gyermekvédelmi dolgozók

Kampányfotó a gyermekvédelmi és szociális intézményben dolgozók munkaruházatának biztosításáért (Forrás: BDDSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak néhány papírlap takarja a bölcsődei és gyermekvédelmi dolgozók testét – ezzel a kampányfotóval figyelmeztet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruha-ellátásának évek óta húzódó problémájára.

„Megkértük a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra és küldjék el nekünk. A képek jól szemléltetik, hogy „Covid előtt” és „Covid alatt” munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének” – írja közleményében a szakszervezet.

Az érdekvédők rámutatnak arra, hogy a szociális- és gyermekvédelmi területeken dolgozók épp úgy ki vannak téve a nagyfokú fertőzésveszélynek, mint az egészségügyben dolgozó ápolók, orvosok.

Mint írják, a munkaruházatot jogszabály szerint a munkáltató köteles biztosítani, ha a feladat ellátása a ruházat nagyfokú szennyeződésével jár. Ám ma a közvetlen állami fenntartású szociális intézmények 40 százalékában, a gyermekvédelem területén pedig a telephelyek 70 százalékánál nem biztosítja a munkáltató, illetve az állam a munkaruhát.

Összesen 450 telephelyen dolgoznak az állam szolgálatában szerte az országban azok a szociális- és gyermekvédelmi dolgozók, akiknek az érdekében fellépünk a kampány során – zárja figyelemfelhívó kampányát a szervezet, amely még arra is kíváncsi, meddig marad ez a jogsértő helyzet.