Sátoraljaújhelyen alig lesz szülészet hétvégén, kiakadt a fideszes polgármester is

Sátoraljaújhelyen alig lesz szülészet hétvégén, kiakadt a fideszes polgármester is

Fotó: Erzsébet Kórház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Heves indulatokat szít Sátoraljaújhelyen, hogy a városi Erzsébet Kórház bejelentette: szülészeti-nőgyógyászati osztályán a tartós szakorvoshiány miatt a teljes körű fekvőbeteg-ellátás nem biztosítható tovább. Péntek délutántól hétfő reggelig és ünnepnapokon az érintett páciensek többségét a mintegy 85 kilométerre lévő Miskolcon látják majd el – írta meg a Népszava.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely kormánypárti polgármestere kedden jelezte, hogy mindez elfogadhatatlan és a kormányzattól kér segítséget. Bírálta a túlzott egészségügyi centralizációt, többször kritizálta a megyei irányító kórház vezetését, amelynek szerinte „mostoha gyereke” a sátoraljaújhelyi kórház. Szerinte, az önkéntes munkavállalás engedélyezésével vagy más orvosok „küldésével”, lett volna lehetőség arra, hogy a szülészet változatlan módon működjön.

„A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya a folyamatos betegellátást – hosszú hónapok óta – az irányító megyei intézmény segítségével és saját orvosainak önként vállalt túlmunkájával biztosította.” – írta a Népszava megkeresésére a megyei kórház. Hozzátették: „Tekintettel az alacsony ügyeleti esetszámra, valamint az orvosok munkaterhelésére, a betegellátás biztonsága érdekében döntöttünk úgy, hogy a hétvégén a helyi kórház orvosi kara két főből álló megerősített készenlétet ad”, az azonnali beavatkozást nem igénylő eseteket a megyei intézményben látják el.

A kórház tájékoztatása szerint a 20-36 hét közötti még koraszülőnek számító várandósoknak valamennyi problémával Miskolcra a Megyei Kórház Szülészeti Osztályára kell jelentkeznie magánúton és mentőszállítás során is. A 36 hetes terhességi kor utáni kiviselt várandósok Miskolcon kerülnek ellátásra , ez alól egy térség kivétel, de őket sem Sátoraljaújhelyen látják el, hanem Kisvárdán.