Hajdú-Bihar megyében debütált az 1830-as ügyeleti szám

Hajdú-Bihar megyében debütált az 1830-as ügyeleti szám

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendben és zökkenőmentesen elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer február 1-jén Hajdú-Bihar megyében – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Győrfi Pál a közleményben azt írta: február 1-jén Hajdú-Bihar megyében 16-22 óra között tizenegy telephelyen háziorvosi ügyeleti ellátást, 22-8 óra között pedig sürgősségi ügyeletet nyújtottak, és az 1830-as központi ügyeleti telefonszám is jól működött.

A háziorvosi ügyeleti ellátást a tizenegy telephelyen 34 beteg – köztük 11 gyermek – vette igénybe, azaz a betegforgalom átlagosan háziorvosi ügyeletenként három beteg volt. A 22 óra utáni sürgősségi ügyeleti ellátást az öt telephelyen összesen három beteg vette igénybe. A teljes, 16-tól 8 óráig terjedő időszakban az ügyeleti egységek kilenc beteghez vonultak ki, ebből öt beteg ellátásban részesült, négy esetben pedig halottvizsgálat történt. Kórházba utalásra egy esetben volt szükség.

A mentőszolgálat korábbi tájékoztatása szerint az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése; elsőként Hajdú-Bihar megyében változott a rendszer februártól.

Az új ügyeleti rend az ország többi megyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi megyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet. 

A sürgősségi ügyelet vagy a mentőellátás telefonszáma február 1-jétől Hajdú-Bihar megyében a 1830-as lett. Ezen a számon hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 14 óra és másnap reggel 8 óra között lehet segítséget kérni. A mentőszolgálat jelezte: a 1830-as telefonszám mellett továbbra is működik a korábbi, Hajdú-Bihar megyei 06/52-506-303 szám is. A 1830-as számon a mentők szakembere fogadja a hívást. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik.