Skybox Magyarország

Skybox Magyarország

A Puskás Aréna díszkivilágításban a nyitóünnepségén 2019. november 15-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek estig súlyos tévedésben éltem, mert azt hittem, stadionok épülnek nyakra-főre Magyarországon. Egy lótúrót, mama, mondhatnám egy klasszikust idézve – tulajdonképpen gigantikus skyboxokat építenek, és hogy legyen indok is a bennük való ücsörgésre, köréjük húznak egy futballmérkőzések megrendezésére is alkalmas stadiont. A pénteken átadott Puskás Arénában mindjárt két szint is van a VIP-vendégeknek, de arról később, hogy micsoda különbség van a két szint között!

A NER által épített első stadion, a felcsúti Pancho Aréna maga a megtestesült szerénység hat skyboxával – a vadonatúj Puskásban már nyolcvan van belőlük. Egy-egy ilyenben legalább tizenkét hely van (de van hatvan férőhelyes box is), mindegyikhez saját pincér vagy pincérek járnak, van benne egy asztalokkal ellátott társalgó, ahol meleg ételeket is felszolgálnak, és természetesen privát bár is a vendégek rendelkezésére áll. Ahogy elkezdődik a meccs, kiülhetnek a saját, elkülönített lelátóra, de aki bent marad, az is követheti az üvegfalon keresztül a pályán zajló eseményeket.

Egy tévéközvetítéseken dolgozó ismerősöm mesélte, hogy az új magyar stadionok tervezésekor rendszerint meghívják őket konzultálni, hova kellene elhelyezni a kamerákat, hogy ideális szögben lássák a pályát. Ám többször is előfordult, hogy hiába jelölték ki a kamerák helyét, végül mégsem kerülhettek oda, mert a legjobb rálátást biztosító pontokra skyboxok épültek. Az pedig, hogy a skybox egyik sarkában ott dolgozzon egy csóró operatőr, teljességgel elképzelhetetlen – van olyan stadion, ahol a VIP-rész tetején, egy ideiglenes fém tákolmányon állva kellett dolgozniuk, amíg találtak jobb megoldást. Lényegében az új arénában sincs ez másként. A különbség mindössze annyi, hogy az operatőrállások fémdobogói a közönség közvetlen közelében vannak – a legjobb rálátást biztosító szintre ugyanis végig skyboxokat építettek.

Új stadion, jó hangulat, magyar vereség | Magyar Hang

A Magyarország - Uruguay felkészülési labdarúgó mérkőzéssel péntek este Budapesten felavatták az új, 67 ezer férőhelyes nemzeti stadiont, a Puskás Arénát. A nyitómérkőzés előtt elbúcsúzott a 97 válogatott mérkőzésig jutó Gera Zoltán is, aki rövid, de annál érzelmesebb beszédében mindenekelőtt Jézus Krisztusnak köszönte meg a pályafutását.

VIP-jegyet egyébként bárki vehet, a Magyarország–Uruguay mérkőzésre, ha jól emlékszem, 45 ezer forintért adták. De ez a viájpí nem az a viájpí – úgy is fogalmazhatnék, hogy a NER Magyarországán a skybox az új VIP. A fapados VIP-vendég a rongyos 45 ezer forintjárért csak az illúziót vásárolja meg, hogy ő fontos ember. Persze ott ücsörög a harmadik szinten lévő VIP-ben, zabálja a gombás csirkemellet, és ihat annyi olcsó rozét mellé, amennyit akar, de a szíve mélyén ő is tudja, hogy ő csak egy pénzügyileg sikeres lúzer, fényévnyi távolságra a skyboxok drága pezsgős, bélszín-carpacciós világától. Az igazi nehézfiúk ugyanis egy szinttel feljebb, a negyediken vannak. Ide már a személyzetből is csak azok mehetnek be, akiknek a megfelelő szám van a nyakukban lógó passon – ha véletlenül betéved egy arra nem jogosult, a Valton Security emberei öt méteren belül megállítják és visszafordítják.

Hatvanhat évvel az Aranycsapat botrányba fulladt meccse után avatják fel az új Puskás Arénát | Magyar Hang

Az újrakezdés mindig a reménykedés időszaka. (...) Mindenki érzi, tudja, hogy ami az utóbbi években jellemezte a labdarúgóéletünket, annak megálljt kell parancsolni, aztán lépni egyet - írta a Népsport 1974 februárjában az induló tavaszi idény felvezetéseként. A pártközpontból diktált optimizmussal az előző évi kudarcot igyekezett elfeledtetni a lap, a magyar válogatott ugyanis egy svédek elleni hazai döntetlennel lemaradt a nyugat-németországi labdarúgó-világbajnokságról.

Péntek este minden skyboxvendég egy ingyen kapott Mandinnerrel érkezett meg a páholyába. Az Magyar Labdarúgó Szövetség a mérkőzésre egy 110 oldalas kiadványt jelentetett meg, ezt 500 forintért árulták. Hol adtak el belőle a legkevesebbet? Kitalálták, a skyboxoknál. A skyboxvendég ugyanis megszokta, hogy neki minden ingyen jár, és nem érti, miért sértik meg azzal, hogy pénzt kérnek valamiért.

A skybox a NER igazi világa. Akit meghívnak egy ilyen páholyba, az már valaki, de az az igazán nagy ember, akinek saját ilyen páholya van, ahova ő hívhat meg embereket. És az sem mindegy, hol van az a skybox, milyen távol Orbán Viktor díszpáholyától. Persze már az is nagy nagy siker, ha valaki egy saját páholyból nézheti a meccset, pont szemben a Dr. Miniszterelnök Úr ülőhelyével, de egyben nagy tragédia is, mert ő is nagyon jól tudja, hogy még pontosan hetvennyolcan vannak előtte a sorban.

A skybox vendége nem keveredik az egyszerű tömeggel, külön bejárata van, őrzött liftje, nem kell lépcsőznie. Nincs fotós, nincs sajtó, csak kétajtós szekrény méretű biztonsági emberek, fülükből kilógó dróttal. Kifinomult a kaja, kellően elit a bor, megfelelő a társaság. Üzletek köttetnek, sorsok dőlnek el, és ha úgy alakul, a végén megnézik okostelefonon a mérkőzés végeredményét is.