Solymári polgármester: A DMRV mellébeszél, de lesz víz

Solymári polgármester: A DMRV mellébeszél, de lesz víz

Szente Kálmán solymári polgármester lakossági fóruma a vízhiány miatt 2022. június 30-án (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Lakossági fórum zajlik csütörtök délután Solymáron, a napok óta tartó vízhiány miatt.

A legfontosabb megállapítások:
• Reggelre lehet víz Solymáron
• 17,8 milliárdos támogatást nyert a szolgáltató, de legalább két év, mire elkészülhet a fejlesztés
• A térség országgyűlési képviselője nem jött el az emberek közé
• A DMRV nem szólt előre, hogy fogy a víz
• Szállítókocsikkal hordják fel a vizet Kerekhegyre

Tíz-tizenkét kört fut az éjjel két 8 köbméteres szállítókocsi, hogy feltöltsék a tározókat, így reggelre remélhetőleg mindenhol lesz víz. Erről beszélt csütörtök délutáni, parázs hangulatú lakossági fórumán Szente Kálmán solymári polgármester. A döntésről a Hang.hu már a bejelentést megelőzően beszámolt.

Mint lapunk is megírta, mintegy három napja nincs víz Solymár kerekhegyi részén, a probléma Hutweide utcáit is érinti. Ugyanez a probléma több hazai településen is fennáll.

Mint a vezető elmondta, az egyik szállítókocsi fővárosi, a másik Kaposvárról érkezik. A rátöltést szavai szerint korábban is javasolták a  Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt.-nek, vagyis a szolgáltatónak, ám akkor még kivitelezhetetlennek nevezték a javaslatot. Két nappal a vízhiány beállta után Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője is megjelent a településen, forrásaink szerint valósággal őrjöngött, látva, mennyire nem tesz a szolgáltató semmit a helyzet megoldásáért.

Maga a DMRV napok óta elérhetetlen mind a sajtó, mind a lakosok részére. A képviselő a lakosokkal már nem kívánt találkozni, a fórumon nem vett részt, ellenben számos Facebook-posztban beszámolt arról, mennyire elégedetlen a helyzet kezelésével. Leírta azt is, egyeztetett többek között Gulyás Gergely miniszterrel az ügyben. A Magyar Hang közvetlenül kereste a tárcavezetőt, aki korábban megfordult már Kerekhegyen, de nem kívánta tájékoztatni a solymári lakosokat.

Szente Kálmán kifejtette, a DMRV elnyert egy 17,8 milliárd forintos pályázatot a rendszer fejlesztésére, a kivitelezés azonban két év, így leghamarabb 2024-re remélhető érdemi fejlesztés. A rendszer most olyan rossz állapotú, hogy a szakemberek sok helyen a főcsapokhoz sem mernek hozzányúlni. A településen akad olyan vezeték, ami hetven éves. Kifejtette, a rendszer körkörös jellege miatt az sem kivitelezhető, hogy bizonyos településrészeken néhány órára lezárják a vizet, hogy a felsőbb részekre is jusson.

– A DMRV mellébeszél, mint mindig – szögezte le a polgármester. Jelezte: feltette a kérdést, miért nem jelezte előre a szolgáltató, hogy vízhiány várható, hiszen mint állította, a hivatal is akkor szembesült a problémával, amikor már nem folyt víz a csapokból. Hozzátette: még csak a nyár eleje van és a Duna vízszintje sem vészesen alacsony, így erre nem hivatkozhat a szolgáltató. A hiány az ország legnagyobb nagyközségében mintegy háromezer embert súlyt.

A település intézményei három nap után nyitották meg helyiségeiket, hogy az érintett lakosok ott intézhessék ügyeiket. Előző nap Őrsi Gergely II. kerületi polgármester felajánlotta: ingyen zuhanyozhatnak a Gyarmati Dezső uszodában a vízhiánnyal küszködők. Karácsony Gergely főpolgármester is 24 ezer köbméter vizet ajánlott fel Solymárnak.

Szente Kálmán jelezte: fontosnak tartja, hogy az emberek kezdjenek vizet gyűjteni, ne hagyják elfolyni az esővizet. Emlékeztetett arra is, több intézmény, így az iskola már nem az önkormányzaté, így arra nincs ráhatásuk.

Több lakos kérte, hogy az illetékes vezetők ne szítsák az egyébként is történelmileg meglévő feszültséget Solymár településrészei között, ne ugrasszák egymásnak a hegyen és a völgyben élő embereket.

Szente azt is mondta, a DMRV nem veszi fel a telefont, hagyja, hogy rànk fröccsenjen a szar.  

Címkék: vízhiány, Solymár