Solymári polgármester: reggelre mindenhol lehet víz a településen

Solymári polgármester: reggelre mindenhol lehet víz a településen

Vizes kocsi a solymári Budai Nagy Antal utcában 2022. június 30-án (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szállítójárművekkel juttatnak el vizet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tározóiba Solymáron – erősítette meg a Magyar Hang értesülését csütörtök délután Szente Kálmán polgármester.

A solymári polgármester azt mondta, a munka csütörtök délután már elkezdődött, reményei szerint reggelre mind Kerekhegyen, mind Hutweidén, minden csapból fog folyni a víz (ezek Solymár településrészei). 

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte, ezért Solymárnak és Szentendrének is egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátottak sofőrrel rendelkezésre. Továbbá a Budapesti Közművek 2 darab hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra. Így a fővárosi cégek Solymáron összesen 3 autóval segítenek a bajban – írta. 

A főpolgármester szerint nem véletlen, hogy a baj először a túlzsúfolt agglomerációs településeken jelentkezik. „Az ottani hálózatot nem ekkora terhelésre szabták. És arról is beszélnünk kell, hogy a magyar víziközmű-rendszer borzasztóan rossz állapotú. Van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban. A kormány pedig nem, hogy segítené a fejlesztéseket, de még különadóval is sújtja a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat” – tette hozzá.

A vízhiány miatt 6 órától lakossági fórumot tartanak Solymáron, melyről részletesen tudósítunk.

Mint arról beszámoltunk a Budapesttel szomszédos településen közel három napja nem jut vezetékes vízhez mintegy 2-3000 lakos. 

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás miatt nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen – közölte a vízszolgáltató szerdán, egyúttal a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

A solymári önkormányzat kedden arról számolt be, hogy a fokozott vízkivétel miatt a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban. Hozzátették, a szolgáltató tájékoztatása szerint dolgozik a hiány megszüntetésén, tartós megoldást azonban a kapacitások növelése hozhat. Ennek érdekében a DMRV kapacitásnövelési beruházásokat fog elvégezni az érintett szolgáltatási területen.

Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője csütörtök reggel látogatott el a Solymárra, ahol felszólította a szolgáltatót, hogy lássa el a lakosságot, a solymáriakat pedig arra kérte, ahol van víz, szorítkozzanak a legszükségesebb vízhasználatra, hogy mielőbb helyreálljon a település valamennyi részének vízellátása. A probléma megoldásához a település vízellátását biztosító kiürült tározókat kellene feltölteni – mondta, hozzátéve, minden erejükkel dolgoznak, de hosszabb időt vesz igénybe.

Mint megírtuk, a probléma már évek óta jelen van, de úgy tűnik, a megoldására eddig senki sem tett semmit, sőt, a sok kiköltöző miatt a helyzet csak súlyosbodott. Az érintett lakosok felháborítónak tartják azt is, hogy a hőségriasztást megelőzően semmilyen figyelmeztetés nem hangzott el, hogy érdemes takarékoskodni a vízzel, noha nyilvánvaló, hogy nem a tározók kiürülésének pillanatában derült csak ki, hogy el fog fogyni a víz. Azt is felemlegették, hogy semmit sem tettek a térségben lakókért a választott képviselők, noha a vízhiány a legdurvább probléma, ami előállhat, ám ez így megy már hosszú évek óta.