„Százszoros rezsiemelésről” és a napelemesek átveréséről beszélnek az ellenzéki pártok

„Százszoros rezsiemelésről” és a napelemesek átveréséről beszélnek az ellenzéki pártok

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a szakmai szervezetek bevonásával a kormányzat alakítsa át az új napelemesekre vonatkozó elszámolási tervet úgy, hogy senkit se érhessen hátrány. Kocsis-Cake Olivio, a párt környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta: megengedhetetlen, hogy az új napelemeseket „százszoros rezsiemeléssel” sújtják, miközben a kormány miatt a régi napelemeseknek sem fog megtérülni a milliós befektetés.

– Orbán Viktor megszorító politikája lassan mindenkit elér, mindannyiunk zsebét kifosztja az adóemelésekkel – fogalmazott, példaként említve a magas inflációt, a hétszeres rezsiemelést, az extraprofitadót, az élelmiszeradót, az útdíjemelést és a városi csok eltörlését. Az ellenzéki politikus közölte: az elmúlt 13 évben az Orbán-kormánynak egyszer sem számítottak a környezetvédelmi szempontok. – Most is, ahelyett, hogy támogatnák a napelemeket és más megújuló erőforrásokat, inkább százszoros rezsiemelést vetnek ki rájuk, hogy a családoknak eszébe se jusson új, zöld, alternatív megoldások felé nézni – tette hozzá. 

A Nép Pártján elnöke, Jakab Péter is a közösségi oldalán reagált a napelemeseket fenyegető szabályozásváltozásra: szerinte a kormány a napelemeseket is jól átverte: „5 forintért el kell adnod, 70-ért visszaveheted. Uzsorás-kormány. Kell a pénz Lölőnek” – fogalmazott a politikus.

Mint megírtuk, Lantos Csaba energiaügyi miniszter nemrég egy TikTok videóban jelentette be, hogy a jövő évtől azok a családok, amelyek már telepítettek házaikra napelemet, nem lesznek jogosultak a kedvező éves szaldó elszámolásra, hanem havi szaldós elszámolásban folytathatják. Egész pontosan a következőről van szó: 2024. január 1-jétől a feltelepítéstől számítva tíz éven át havi szaldós elszámolásba kerülnek át azok, akik korábban telepítettek napelemeket, az újonnan csatlakozók esetében pedig bruttó elszámolás lesz majd érvényben. A miniszter szeptemberre ígérte a részletek bemutatását. 

Ez hatalmas felháborodást keltett, hiszen, ha valóban bekövetkezik ez a változás, akkor többszázezer család, akik korábban pont megtakarítási szándékkal ruháztak be napelemes rendszerre, veszíthetik el a tervezett megtérüléseiket. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) a NoÁr mozgalommal egyetemben a napokban nyílt levelet fogalmazott meg és aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy továbbra is éves szaldó elszámolásban maradhassanak azok a napelemet telepítő háztartások, amelyek eddig is abban voltak.