Szeptemberben tárgyalhatja a parlament Svédország NATO-csatlakozását

Szeptemberben tárgyalhatja a parlament Svédország NATO-csatlakozását

Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Rákóczi Szabadegyetem Magyar nemzetpolitika a válságok korában címû kerekasztal-beszélgetésén Sátoraljaújhelyen 2023. július 8-án. (MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember közepén folytatjuk a munkát – ezt mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, amikor az Inforádió arról kérdezte, mikor fogadhatja el a parlament Svédország NATO-csatlakozását. Németh szavaiból az derült ki, hogy számukra nem sürgős a parlament rendkívüli ülésének összehívása a korábbi jóváhagyás érdekében.

Ez már csak azért is furcsa, mert a Momentum összehívott egy rendkívüli ülést a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával kapcsolatban – ezen pedig csak abban az esetben nem lesz döntés a NATO-bővítésről, ha a kormánypárti politikusok el sem mennek.

Mint ismert, az Orbán-kormány több mint egy éven keresztül blokkolta Svédország NATO-csatlakozását, tandemben Törökországgal. A török elnök, Recep Tayyip Erdogan azonban a hét elején tartott vilniusi NATO-csúcson jelezte: hajlandó támogatni a NATO-bővítést.

A Hvg.hu szerint Németh Zsolt azért említhette az őszt, mert Erdogan török elnök is csak ősszel fogja beterjeszteni a törvényhozás elé a svéd csatlakozásról szóló törvényjavaslatot, ez viszont nem jelenti azt, hogy semmis lenne a Momentum által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés. Más kérdés, hogy Magyarországon a svéd csatlakozásról szóló javaslat már a 2022-es őszi ülésszakban a képviselők előtt volt, mégsem tűzték napirendre és nem is szavaztak róla.