SZFE HÖK: Nincs rá ok, hogy a félévet érvénytelenítsék

SZFE HÖK: Nincs rá ok, hogy a félévet érvénytelenítsék

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sem közegészségügyi, sem közbiztonsági oka nincs, ahogy természeti csapás sem indokolja, hogy érvénytelenítsék a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) a tanulmányi félévet – közölte Facebook-oldalán az SZFE HÖK. Ezzel a csütörtökön hatályba lépő kormányrendeletre reagáltak, amely szerint a veszélyhelyzet idején az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet vagy évet.

A HÖK szerint jelenleg nem hivatkozhatnak olyan okra, ami akadályozná a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. „A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép” – üzente az egyetem közössége.

A posztban megemlítik, hogy amikor az „illegitim vezetőség” kísérletet tett az oktatási tevékenység és a félév felfüggesztésére, akkor jogorvoslattal éltek. A közigazgatási per halasztó hatálya jelen pillanatban is érvényben van. A HÖK bízik benne, hogy az általa el nem fogadott kuratórium az újonnan kapott felhatalmazással nem él, mivel „az oktatás biztosított és fennálló feltételeit esetünkben ugyanis ellenőrizheti az Egyetem közössége által összeállított bizonyító erejű dokumentáció segítségével, melyet az Oktatási Hivatalhoz éppen a kuratórium által megbízott vezetőség feladata lenne eljuttatni.”