Áll a bál a Gazprom-szerződés miatt, Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

Áll a bál a Gazprom-szerződés miatt, Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

Aláírták az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést a Gazprommal
Szöveg: Budapest, 2021. szeptember 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3) és Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese (b2) kezet fog, miután Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese (b) és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója (j2) aláírta az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba – közölte a tárca vezetője közösségi oldalán.

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy hétfőn aláírták a Magyarország gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal.

„Ez nagy siker, mert egyrészt a mai bizonytalan világban mindennek, ami kiszámíthatóságot biztosít, nagy értéke van, másrészt pedig olyan árformulában állapodtunk meg, mely biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek hosszútávú fenntartását” – jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: mélységesen felháborítja viszont az ukrán kormánynak az a döntése, hogy az Európai Bizottságnál támadják meg a szerződést.

A miniszter világossá tette bejegyzésében: „az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel, miről állapodunk meg”. – Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint az ukrán fél lépése barátságtalan, a sok támogatás után – mint a lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása –, amit Ukrajna eddig Magyarországtól kapott.

„A szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet kikérjük magunknak, az ukrán nagykövetet mára a külügyminisztériumba bekérettük” - írta Facebook-oldalán a külügyi tárca vezetője.

Ukrajna sem hagyta szó nélkül az ügyet: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni – Kuleba erről az ICTV ukrán televízió Szólásszabadság című műsorában beszélt erről hétfő este, nyilatkozatát másnap reggel idézték ukrán hírügynökségek. Mint fogalmazott, ez csapás, és megfelelőképpen fognak rá válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés.

A tárcavezető szerint mindazonáltal az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökletével tartották volna meg szeptember 29-30-án, még az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása előtt „mondták le”. (Az ukrán külügyminisztérium ezzel kapcsolatos hétfői közleményében az ülés „elnapolásáról” volt szó).

„Tudtuk, hogy odarepül (Budapestre) az orosz küldöttség, és aláírják a megállapodást. És ők, aláírva ezt a megállapodást, már tisztában voltak az álláspontunkkal. Ez nemcsak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása. Más lépéseket is teszünk Ukrajna nemzeti érdekeinek védelméért ebben a helyzetben” – hangsúlyozta Kuleba, további részletekbe nem bocsátkozva.

A tárcavezető az interjúban azt is kifejtette: nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát.
„Ők más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamosan érjenek el haladást a kapcsolatokban Ukrajnával és a kapcsolatokban Oroszországgal. De ez a játék nem folytatható örökké, előbb-utóbb konfliktusba torkollik” – mondta Dmitro Kuleba.