Szijjártó felháborodott és lemunkásőrözte az UEFA egyik szervezetét

Szijjártó felháborodott és lemunkásőrözte az UEFA egyik szervezetét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bagdad Amrejev, a Türk Befektetési Alap elnöke közös sajtótájékoztatót tart tárgyalásukat követően a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 27-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Labdarúgó Szövetség FARE (Football Against Racism In Europe) nevű diszkriminációellenes csoportja gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, tagjainak fogalmuk sincs a történelemről, ha a magyar futballválogatottat azért jelentik fel, mert mérkőzésén nagy-magyarországos zászlók jelennek meg – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Befektetési Alap elnökével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón, amiről az MTI számolt be.

Szijjártó szerint a FARE (Football Against Racism In Europe) „gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon”. A külügyminiszter szerint a rasszizmus elleni szervezet tagjai „valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni”. „Jól láthatóan fogalmuk sincsen a történelemről. Feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelennek meg egy stadionban, a történelmi ismeretek teljes hiányára vall” – tette hozzá.

A külügyminiszter szerint az „amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus”. Példaként gyerekei történelematlaszát hozta fel, amiben vannak nagy-magyarországos térképek. „A Dunakeszi Városi Sportegyesület következő mérkőzésén a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?” – tette fel a kérdést.

A miniszter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”.

Az ügy előzménye, hogy a FARE vonatkozó katalógusa 2016 óta tartalmazza Nagy-Magyarország szimbólumát mint tiltott politikai üzenetet, ezért a használata miatt fegyelmi eljárás indulhat. Hogy ezt megelőzze, az MLSZ – amíg az UEFA fegyelmi gyakorlata meg nem változik – nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a meccsekre, és azt kéri a szurkolóktól, hogy a válogatott mérkőzésein tekintsenek el ezek használatától.

A sajtótájékoztató ezen részének videója Szijjártó Péter Facebook-oldalán ITT tekinthető meg: 

Nehéz eldönteni mi az igazság, eközben ugyanis a Magyar Jelen – amint azt a 444 kiszúrta – megkérdezte Jósa Bálintot, a FARE (Football Against Racism In Europe) elnökségi tagját Csányi Sándor azon kijelentéséről, miszerint az UEFA-nál és a FARE-nél is tiltólistán szerepelnek a nagy-magyarországos jelképek. Jósa a Magyar Jelennek azt állítja, hogy „a FARE nem döntéshozó szerv, a nemzetközi mérkőzésekre kilátogató ellenőreink legfeljebb javaslatokkal élhetnek az UEFA felé és tevékenységüket is az európai szövetséggel közösen végzik, annak felügyeletével, azt kiegészítve.” A szervezetnél a vitatott jelképek között szerepel a történelmi Magyarország térképe, de csak akkor, ha más, súlyosabb szimbólumokkal, például nyilaskereszttel, árpádsávos zászlóval, önkényuralmi jelképekkel együtt jelenik meg. „Érthető, hogy miért dühösek akár ránk, akár az MLSZ-re, mivel eddig nem sikerült kialakítani a pontos szabályokat. (...) Jó lenne, ha a felek érdemben kommunikálnának egymással, adott esetben az MLSZ, az UEFA, a FARE és a szurkolók képviselői leülnének egy asztalhoz, ahol pro és kontra érveket felsorakoztatva megvitatnák a Nagy-Magyarország szimbólum használatának kérdését” – mondta Jósa.