Szijjártó Péter: A nemzetközi erőfeszítések kudarcot vallottak Afganisztánban

Szijjártó Péter: A nemzetközi erőfeszítések kudarcot vallottak Afganisztánban

Az amerikai tenrészgyalogság által közreadott képen magyar katonák kimentendő afgán, magyar és amerikai állampolgárokat kísérnek a magyar légierő gépéhez a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI/AP/Amerikai tengerészgyalogság/Nicholas Guevara őrvezető)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A húszéves nemzetközi erőfeszítés egyértelmű kudarcot vallott – így kommentálta Szijjártó Péter a jelenlegi afgán helyzetet. A tárcavezető Szlovéniában, az Európai Unió külügyminisztereinek informális tanácskozására érkezve beszélt erről.

Szijjártó Péter kijelentette azt is, hogy az elmúlt időszakban a nyugati világ hibát hibára halmoz. Rendkívül felelőtlen nyilatkozatok születnek szerinte, amelyek mindenfajta korlátozás nélkül arra hívják fel az afgánokat, hogy hagyják el otthonokat és jöjjenek Európában. Vagyis, miközben az európai vezetők azt hangoztatják, hogy nem szeretnék megismételni a 2015-ös menekültválság hibáit, mégis ugyanazt teszik.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy Magyarország kihozta azokat az afgánokat, akik az elmúlt években a magyaroknak kint segítettek, de „rajtuk kívül nem vagyunk hajlandók befogadni egyetlenegy afgánt sem”, hiszen az illegális migrációs hullámokat nem inspirálni, hanem megállítani kell.