Szijjártó Péter és Müller Cecília közösen tüntette ki az orosz egészségügyi minisztert

Szijjártó Péter és Müller Cecília közösen tüntette ki az orosz egészségügyi minisztert

Szijjártó Péter és Müller Cecília kitüntetik az orosz egészségügyi minisztert, Mikhail Murashkot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Murashko miniszter úr magyar emberek megmentéséhez járult hozzá. Ezért nem csak hálásak vagyunk, hanem mindig is azok maradunk.
Megtisztelő, hogy Köztársasági Elnök úr nevében tiszti főorvos asszonnyal közösen mi adhatjuk át a Magyar Érdemrend Középkeresztje Csillagja kitüntetést Mikhail Murashko orosz egészégügyi miniszter részére – erről írt közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter.

A kitünetés annak szólt, hogy Magyarország vásárolhatott az orosz Szputnyik V vakcinából. Szijjártó így idézte fel a történteket: „Egy évvel ezelőtt novemberben elsején egy borzasztó hosszúnak tűnő karanténban voltam otthon, Magyarországon. Egyszer csak jött az értesítés, hogy Murashko miniszter úr készen áll velem telefonon tárgyalni, mégpedig az orosz vakcinák esetleges, Magyarország által történő megvásárlásáról. Gyorsan összeszedtem magam és az akkori helyzetemből fakadóan duplán motivált voltam a tárgyalások sikere tekintetében. A tárgyalás biztató volt, de akkor még minden nagyon távolinak tűnt”. 

A külügyminiszter szerint végül az orosz vakcináknak köszönhetően egymillió magyar ember egészségét és életét tudták biztonságba helyezni. – Ez nem sikerült volna, hogyha Murashko miniszter úr nem segített volna erőnek erejével. Murashko miniszter úr mellénk állt, segített mi pedig oltottunk és oltottunk, mert olthattunk. Szánalmasnak, sőt, mivel emberéletekről van szó, visszataszítónak tartom, hogy sok országban mind a mai napig politikai és ideológiai kérdést csinálnak az oltásokból. A vakcina nem ideológiai kérdés, a vakcina életet ment – írta Szijjártó Péter.