Szijjártó Péter bejelentette: megszületett a megállapodás a Gazprommal

Szijjártó Péter bejelentette: megszületett a megállapodás a Gazprommal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett a megállapodás Magyarország és a Gazprom között, az orosz cég szeptembertől a korábbi szerződésben foglalt mennyiségen felül még több plusz földgázt fog küldeni – derült ki Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentéséből, aki egyébként éppen Prágában tartózkodik az EU külügyminisztereinek informális tanácskozásán.

A politikus elmondta, fogyasztásarányosan 36,5 százalékos töltöttség felett vannak a magyarországi gáztározók jelenleg, ami meghaladja az uniós elvárást. Ugyanakkor az ellátás biztosítása érdekében a felidézte, korábban a kormány arról döntött, hogy plusz gázmennyiséget vásárolnak, ő maga ezért is ment a nyár első felében Moszkvába, hogy a Gazpromtól újabb mennyiséget tudjon venni az ország. Most megtörtént a megállapodás a szeptemberi és az októberi időszakra. Eszerint szeptember elsejétől is fognak a már megkötött szerződéseken felül is plusz földgázt küldeni Szerbián keresztül Magyarországra. Így napi szinten, a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül maximum 5,8 millió köbméterrel több gázt fog szállítani az orosz cég hazánknak, ez augusztusban még csak 2,6 millió köbméter volt naponta. 

Szijjártó is felszólalt az orosz vízumtilalom ellen

A külügyminiszteri tanácskozás kapcsán pedig arról beszélt: nincsen egyhangúság a tanácsban arról, hogy általános vízumtilalmat vezessenek be Oroszországgal szemben, így nem lesz ilyen döntés. Szijjártó szerint ő maga is felszólalt a tiltás ellen. Ugyanakkor az unió fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást az oroszokkal, amihez elegendő a tagországok minősített többségének szavazata.

Címkék: Szijjártó Péter

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.