Szijjártó Péter bejelentette: megszületett a megállapodás a Gazprommal

Szijjártó Péter bejelentette: megszületett a megállapodás a Gazprommal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett a megállapodás Magyarország és a Gazprom között, az orosz cég szeptembertől a korábbi szerződésben foglalt mennyiségen felül még több plusz földgázt fog küldeni – derült ki Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentéséből, aki egyébként éppen Prágában tartózkodik az EU külügyminisztereinek informális tanácskozásán.

A politikus elmondta, fogyasztásarányosan 36,5 százalékos töltöttség felett vannak a magyarországi gáztározók jelenleg, ami meghaladja az uniós elvárást. Ugyanakkor az ellátás biztosítása érdekében a felidézte, korábban a kormány arról döntött, hogy plusz gázmennyiséget vásárolnak, ő maga ezért is ment a nyár első felében Moszkvába, hogy a Gazpromtól újabb mennyiséget tudjon venni az ország. Most megtörtént a megállapodás a szeptemberi és az októberi időszakra. Eszerint szeptember elsejétől is fognak a már megkötött szerződéseken felül is plusz földgázt küldeni Szerbián keresztül Magyarországra. Így napi szinten, a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül maximum 5,8 millió köbméterrel több gázt fog szállítani az orosz cég hazánknak, ez augusztusban még csak 2,6 millió köbméter volt naponta. 

Szijjártó is felszólalt az orosz vízumtilalom ellen

A külügyminiszteri tanácskozás kapcsán pedig arról beszélt: nincsen egyhangúság a tanácsban arról, hogy általános vízumtilalmat vezessenek be Oroszországgal szemben, így nem lesz ilyen döntés. Szijjártó szerint ő maga is felszólalt a tiltás ellen. Ugyanakkor az unió fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást az oroszokkal, amihez elegendő a tagországok minősített többségének szavazata.

Címkék: Szijjártó Péter