Szijjártó szerint egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett

Szijjártó szerint egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén New Yorkban 2023. február 24-én. (MTI/KKM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna orosz inváziójának egyéves évfordulóján a CNN Internationalnek adott interjút Szijjártó Péter, a külügyminiszter Richard Quest műsorában szerepelt péntek este. Az interjúban szó esett Szijjártó belarusz látogatásáról, az uniós szankciókról és a kárpátaljai katonákról.

Mint a külügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött interjúból kiderül, a műsorvezető felvetésére a miniszter azt mondta: nem kérdés, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását, „az Orosz Föderáció megtámadta Ukrajnát, és mi, magyarok, elítéljük ezt a támadást, elítéljük ezt a háborút, és egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett, és felszólítunk mindenkit Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának a tiszteletben tartására”.

A műsorvezető felhozta Vang Ji budapesti látogatását. Erre valamint a kínai béketervre reflektálva Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója nemcsak Budapestre látogatott el, mielőtt Moszkvába utazott volna, hanem Németországban, Franciaországban és Olaszországban is volt. „Részben, de csak részben, beszéltünk erről a béketervről, hiszen a látogatás hétfőn zajlott és csupán most jelentették be az egyes pontokat, de azt kell mondjam, hogy teljesen egyetértek azzal, hogy a világ minden országának a szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani” – hangsúlyozta a tárcavezető, kiemelve, hogy ez egy nagyon fontos alappillére a nemzetközi politikának, hozzátéve: „legalábbis kellene, hogy legyen”.

Arra a kérdésre, hogy miért utazott Fehéroroszországba, a miniszter azt válaszolta, hogy Magyarország és Ukrajna szomszédos államok, így a háború hatásai az országra nézve „súlyosak és azonnaliak”. Magyarországot aggodalommal tölti el a háború eszkalálódásának, valamint – időben és földrajzi értelemben vett – elhúzódásának lehetősége. Mint mondta: a fehérorosz kollégáját arra kérte, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, ami a háború elhúzódásához vagy eszkalációjához vezet.

Az uniós szankciókról megjegyezte, hogy a magyar kormány nem gondolja, hogy ezek jók vagy hatásosak lennének, „nem gondoljuk, hogy a szankciós politika helyes, nem gondoljuk úgy, hogy a szankciók működnek (...), de ezidáig egyetlen csomagot sem vétóztunk meg”. Az újabb kérdésre kifejtette: a kormány a tizedik szankciós csomagot sem fogja megvétózni, mert az egyeztetések során sikeresen „kiharcolt” minden olyan mentességet, ami fontos volt a számára. Úgy fogalmazott, hogy a kormány soha nem támogatná a nukleáris együttműködés vagy a Magyarország és Oroszország közötti gáz-, illetve olajszállítás korlátozását.

Az interjúban a háború lezárása is szóba került. Szijjártó szerint a béke csak úgy jöhet el Ukrajna és Oroszország között, ha a háborús felek tudnak egymással beszélni, ezért a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani.  Ha nincs kommunikáció a felek között és a csatornákat is elvágják, akkor a béke reménye is elvész, ezért meg kell kettőzni a diplomáciai erőfeszítéseket. Kiemelte, hogy szomszédos országként, számunkra, az azonnali tűzszünet és béke „létfontoságú”, és nemcsak azért, mert szomszédok vagyunk, hanem azért, mert magyarok is meghalnak ebben a háborúban. Az ukrajnai magyar közösség tagjait, mint ukrán állampolgárokat, besorozzák és sokukat a fronton vetik be, így sokan meghalnak közülük. „Tehát egy olyan nemzetet képviselek (...), amelynek a tagjai már meghaltak ebben a háborúban” – hangsúlyozta a miniszter.