8 milliárdból épül vakcinagyár Monoron

8 milliárdból épül vakcinagyár Monoron

Szijjártó Péter a Ceva–Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. vakcinagyárában (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

8 milliárd forint értékben vakcinagyárat épít Monoron a Ceva–Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt., ezzel az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre – közölte kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető részt vett a francia állatgyógyászati vállalat raktárátadóján. 

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy az elmúlt másfél év a koronavírussal szembeni küzdelemről szólt, és megmutatta, hogy a folyamatos fejlődés ellenére mégiscsak mennyire kiszolgáltatottak vagyunk egy-egy ilyen járvány kitörése esetén. Ez az időszak emellett demonstrálta a megelőzés szükségességét is, amelynek legfontosabb és legalapvetőbb tételeként az oltást szoktuk emlegetni.

Ez pedig az állategészségügyben is így van, ugyanis ennek a területnek is megvan a „maga covidja”, például a sertéspestis vagy a madárinfluenza formájában. Szavai szerint az ezekhez hasonló járványok hatalmas károkat tudnak okozni, ugyanis az állatállomány nagymértékű pusztulásához, komoly gazdasági problémákhoz, illetve ellátási zavarokhoz vezethetnek. Továbbá az érintett termékek iránti piaci bizalom visszanyerése hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

A miniszter arra is figyelmeztetett, hogy az állat- és a humánegészségügy rendkívül szoros kapcsolatban van egymással, utóbbi terület sikere az előbbivel kezdődik. – Szakértők szerint az emberi fertőző betegségek háromnegyede ered az állatoktól, és nemrég 887 olyan, állatokban fellelhető vírust azonosítottak, amelyek magukban hordozzák az emberekre való átterjedés kockázatát – mondta.

A vírusok folyamatosan mutálódnak, így állandó innovációra, kutatásra van szükség, és ezért is fontos a Ceva mostani beruházása.

Szijjártó Péter az átadón elmondta, hogy ez az első ütem, amely elkészült az állam által 1,6 milliárd forinttal támogatott, összesen 8,2 milliárd forint értékű fejlesztés keretében. A projekt megkezdése óta a cég 180 új munkahelyet hozott létre Magyarországon. A beruházás nyomán az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött tároló létesítménye jön létre, amelyben nagyjából 2,5 millió ampullányi vakcina raktározására lesz lehetőség.

(MTI)