Szlovák rendőrök érkeznek segíteni a magyar-szerb határra

Szlovák rendőrök érkeznek segíteni a magyar-szerb határra

A déli határzár Kelebiánál 2022. december 15-én. A helyszínen határlátogatást tartott Novák Katalin köztársasági elnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Andrej Babissal közösen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákia 38 új rendőrt vezényelt segítségül Magyarországnak az illegális migrációval sújtott magyar-szerb határ védelmére hétfőn, az új csoport az októberben kiküldött szlovák kontingenst váltja – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák rendőrök – akiket Roman Mikulec belügyminiszter az országos rendőrfőkapitánnyal és az idegenrendészet igazgatójával közösen indított útnak – a tervek szerint február végéig maradnak majd Magyarországon, s missziójukat szükség esetén meghosszabbítják. A szlovák rendőrök Kiskunhalas térségében látnak majd el járőrfeladatokat magyar kollégáikkal közös csoportokban.

– Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a schengeni külső határok védelme sokkal hatékonyabb intézkedés, mint az Európai Unió belső határain történő ellenőrzés bevezetése – jelentette ki a rendőri misszió meghosszabbítása kapcsán Roman Mikulec, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte. Stefan Hamran szlovák országos rendőrfőkapitány szintén hatékony intézkedésként értékelte a schengeni külső határok védelmét, rámutatva: bebizonyosodott, hogy amennyiben „komolyan őrzik” a külső határokat, jelentősen kevesebb – illegális migrációból adódó – problémával kell megküzdeniük a belső határokon.

(MTI)