Szöllősi György lehet az állami M4 sportcsatorna vezetője is

Szöllősi György lehet az állami M4 sportcsatorna vezetője is

Szöllősi György (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb fontos feladattal bízhatják meg a közeljövőben Szöllősi Györgyöt, Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc sportújságíróját: az állami M4 sportcsatorna vezetője lehet – értesült a Magyar Hang. A hír kapcsán megkerestük Szöllősi Györgyöt, hogy erősítse meg vagy cáfolja hírünket, kérdésünket elolvasta, de nem reagált rá.

Cikkünk megjelenése után mégis érkezett reakció az MTVA-tól. Azt írták, hogy továbbra is Székely Dávid az M4 Sport csatornaigazgatója, „a közmédia ezen a jövőben sem kíván változtatni”. A Magyar Hang ugyanakkor fenntartja, hogy cikkünk valós információkon alapul.

A várható döntés egy folyamatba illeszkedik: a magyar állam 2022 őszén megvásárolta a Nemzeti Sportot a NER Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványának (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworks-től, sajtóinformációk szerint 3 milliárd körüli összegért. Akkor az értékmegőrzést és „a napilap közszolgálati feladatainak ellátásának biztosítását” említette az állami közlemény az üzlet indoklásaként.

Első (csonka) évében a K-Monitor szerint az állami tulajdonú N.S. Média és Vagyonkezelő beszámolójában 3,8 milliárdos mérlegfőösszeget tüntetett fel, ebből közel 1 milliárd forint a „brandérték”. A cég 762,5 milliós nettó árbevétellel minimálisan veszteséges lett, 1,3 millió forint mínuszban zárt. A veszteséget az alapító által a cégbe tett 875 millió forint közpénzből fedezték. A céggel az állam nem vett ingatlant, vagy nagyobb értékű tárgyi eszközöket. 2023 nyarán az is kiderült, hogy a kormány a költségvetésben külön forrást különített el arra, hogy 2024-ben 10 ezer példányra előfizessen, az indoklásból akkor kiderült, hogy az N.S. Média működésének biztosítására 2024-ben 1 milliárd 338 millió forintot szánnak.

Nem tudni, mi lett a tízezer előfizetéssel, de ez a MATESZ által nyilvánosságra hozott 2024-es adatokból egyelőre nem látszik: a Nemzeti Sport auditált példányszáma az első negyedévben tovább csökkent: tavaly az utolsó negyedévben még 16 129 példányt értékesítettek átlagban, az idei első negyedévben már csak 15 499-et.

Idén áprilisban aztán a parlament úgy döntött, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyakorolja a jövőben a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. fölött az államot megillető tulajdonosi jogokat, magyarán a Nemzeti Sport is az állami közmédia része lett.

Az MTVA honlapja szerint egyébként az M4 csatornaigazgatója Székely Dávid.

Ha kinevezik, Szöllősi Györgynek nem lesz könnyű beillesztenie a naptárába az M4-gyel kapcsolatos teendőit, mert jelenleg a következő tisztségeket és az azokkal járó feladatokat birtokolja:
• Nemzeti Sport és Nemzeti Sport Online főszerkesztője
• Magyarországi rendkívüli és meghatalmazott Puskás-ügyi nagykövete
• Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke
• Magyar Olimpia Bizottság tagja, a MOB Média Bizottságának tagja
• Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) európai szekciójának alelnöke
• A Sportrádió tulajdonosa
• A Puskas.com ügyvezetője