Tanulmány készült arról, mennyire jók a Magyarországon alkalmazott vakcinák

Tanulmány készült arról, mennyire jók a Magyarországon alkalmazott vakcinák

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországon alkalmazott koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról közölt tanulmányt a Clinical Microbiology and Infection című tudományos szaklap. A Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós Emberi erőforrás-miniszter, illetve a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem kutatói és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértői közreműködésével készült tudományos munkát a Telex.hu mutatta be.

A kutatók 3,7 millió beoltott magyar megfertőződésének és elhalálozásának adatait vizsgálták június 10-ig, vagyis a járvány harmadik hullámának végéig. Megállapították: a Magyarországon alkalmazott ötfajta a fertőzés ellen 68,7–88,7 százalékkal, míg a halálozás ellen 87,8–97,5 százalékkal véd. A 16–44 év között egyetlen, teljesen oltott személy sem halt meg koronavírus-fertőzés miatt. Továbbá: az oltatlanok közül 371 ezer 212, a teljesen oltottak közül 6912 személy fertőződött meg, illetve 13 ezer 533 oltatlan és 533 teljesen oltott halt meg. „A megfigyeléses vizsgálatunk demonstrálta öt különböző vakcina magas vagy nagyon magas hatékonyságát a SARS-CoV-2-fertőzés és a Covid–19-hez köthető halálozás megelőzésében” – állapította meg a tanulmány.

A portál kitért arra is, hogy korábban sok szó esett arról, hogy a kínai vakcinával oltott idősek körében nagy arányban nem alakulhatott ki megfelelő védelem. Mint a portál írja, a való világbeli hatékonysági adatok ezt alátámasztani látszanak: az összességében is a legalacsonyabb fertőzés elleni védelmet produkáló Sinopharm-vakcina a 85 év felettieknél mindössze 43,1 százalékban védett a megfertőződéstől, még a vizsgált, az oltás beadásához közeli időszakban is.

A tanulmány korlátja a nyár elején lezárult adatfelvétel mellett az is, hogy a publikációban közölt adatok a fertőzés és a halálozás elleni védelmet mutatják. A súlyos megbetegedés, kórházba kerülés elleni védelemről, amely a halálozás megelőzése mellett a másik fő funkciójuk a vakcináknak, nincs szó a tanulmányban – jegyezték meg.