Tarlós nem csodálkozna, ha az államhoz kerülne a Lánchíd

Tarlós nem csodálkozna, ha az államhoz kerülne a Lánchíd

A Lánchíd (Fotó: Pixabay/Nagy Gyöngyi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Bizonyos értelemben” nem örülne, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd, de megértené – ezt Tarlós István volt főpolgármester mondta az atv.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken bejelentette, a kormány átveszi a Lánchíd felújítását, ha a főváros vezetése még sokáig késlekedik, „szerencsétlenkedik”.

"Nem csodálkoznék, ha ilyen lépést tenne a kormány. Ha én főpolgármester lennék, biztosan nem szívesen engedném át senkinek a Lánchidat” – tette hozzá Tarlós István. Szerinte azért nem csoda, ha ilyen lépésben töri a fejét a Fidesz, mert a főváros részéről csak „a hókuszpókusz folyik, a panaszkodás, az egész egy mese” – fogalmazott.

Azt ugyanis, hogy a Lánchíd felújítását nem kezdték el, de még a közbeszerzést sem írták ki, „semmi számszerűség nem támasztja alá a racionális térben” – jelentette ki Tarlós István.

A volt főpolgármester emlékeztetett Karácsony Gergelynek egy májusi mondatára, miszerint „ráér” a Lánchíd felújítása, mert vannak fontosabb dolgok. Tarlós István szerint Karácsonyék egyszerűen nem akarták elkezdeni a felújítást, azzal kalkuláltak, hogy politikai szimpátiát váltanak majd ki mint Budapest védelmezői, ha folyamatosan csak arra panaszkodnak, hogy a kormány nem ad nekik pénzt a Lánchídra.

Tarlós István emlékeztetett a 2019. december 5-i szakvéleményre, amely kimondta, hogy hat hónapon belül el kell kezdeni a felújítást. A tendereztetésre már volt hatályos közgyűlési határozat – tette hozzá, és érthetetlennek tartotta, hogy a december 5-e óta eltelt több mint hét hónapban miért nem történt semmi.

Tarlós István szerint nem lehet pénzügyi akadálya a felújításnak, mert 160 milliárdos államkötvényt és 40 milliárdos pénzmaradványt hagyott hátra utódjára. Arra, hogy a főváros részéről több mint 100 milliárdot kitevő fejlesztési hiteltörlesztésekre hivatkoznak, Tarlós István azzal reagált: ez valóban így van, de ezeket leghamarabb 2030-ban, aztán ’39-ben, ’44-ben és végül 2049-ben kell csak majd tételesen törleszteni. Ez évente tíz milliárdos kiadást jelent, míg a fővárosnak 408 milliárdos költségvetés áll a rendelkezésére.

Karácsony Gergely péntek este kijelentette a Lánchíd felújításáról, hogy a műszaki dokumentáció kész, a BKK fogja kiírni a közbeszerzést, egyelőre nem tudni, pontosan mikor, „99 százalékban készen vagyunk” – jelentette ki a főpolgármester pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában.