TASZ: Adatokat kértek a járványról, de jó részét nem kapták meg

TASZ: Adatokat kértek a járványról, de jó részét nem kapták meg

Egy magyar ápolónő védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Több mint két hete, minden nap részletes adatigénylést küldünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Olyan adatokat kérünk, amik a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről – ezek közérdekű adatok, aminek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben” – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lapunknak eljuttatott közleményében.

Végül csütörtök este, a határidő lejártakor kaptak választ az NNK-tól az első adatigényléseikre, de mindössze egy linkgyűjteményt küldtek nekik a jól ismert honlapokkal, és a Facebook-oldalukkal, mert a területi adatok csak onnan szedhetők össze. A TASZ több adatkérésére azt a választ kapta, hogy nincs meg az NNK-nak. Vagyis „állításuk szerint nem tudják a fertőzöttségi adatokat járásonkénti bontásban, hogy melyik megyében hányan haltak meg összesen, milyen a fertőzöttek nemek szerinti megoszlása, hány szabad intenzíves ágy van” – teszi hozzá a civil szervezet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyébként válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy egy alkotmánybírósági határozat szerint kizárólag az adatigénylés érdekében nem köteles adatgyűjtésre. 

A TASZ szerint ebből két dologra lehet következtetni: vagy igazat mondanak és fogalmuk sincs, hogy áll a vírushelyzet, vagy tisztában vannak vele, milyen tragikus kép tárulna elénk, ha megismerhetnénk az adatokat. Mint ígérték, nem adják fel, tovább fognak küzdeni az adatokért. Levelezésük ezen a linken érhető el.