Telex: Az állam megszerezné a legjobb magyar fürdőket

Telex: Az állam megszerezné a legjobb magyar fürdőket

A Harkányi Gyógyfürdő (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex úgy értesült: azzal az indokkal, hogy az amúgy is sanyargatott önkormányzatoknak nincsen elég pénzük a fürdők energiaszámlájára, az állam átvenné őket. Aztán, ha úgy alakul, akár koncesszióba is lehetne majd őket adni.

A Telex értesülései szerint a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevével fémjelzett növekedési és versenyképességi kabinet most azon tanakodik, miképpen lehetne kisajátítani a nagyrészt önkormányzati tulajdonban levő fürdőket. Egy munkaanyag ugyanis azt taglalja, hogy a Covid, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél, hogy „érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

Ismereteik szerint a programban közvetlenül mintegy 90 fürdőt vettek célba, kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő létesítményeket. Egyébként több mint 400 fürdő van az országban, de ebből csak 35-nek van érdemi turisztikai jelentősége. Különösen extrém ötletnek tűnik a portál szerint, hogy az állam azt is fontolgatja, az önkormányzatoktól kisajátítana bizonyos fürdőket, majd azokat aztán koncesszióba adná magánüzemeltetőknek.

Ez azonban a Telexnek nyilatkozó jogász szerint nem volna egyszerű, mert nem hagyományos államosításról van szó, amikor közszolgáltatáshoz (mint az oktatás) kapcsolódnak vagyonelemek (iskola). A fürdők üzleti vagyont jelentenek, az ilyet pedig egy magáncégtől, de még egy önkormányzati cégtől is nehezebb kisajátítani, ez csak kártalanítással elvégezhető. 

A Telex kérte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium reakcióját is, de eddig még nem érkezett tőlük válasz.