Telex: Leállt a sírgondozás a legnagyobb budapesti temetőkben

Telex: Leállt a sírgondozás a legnagyobb budapesti temetőkben

Temető (Képünk csak illusztráció, Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sírgondozás szolgáltatás technikai okok miatt jelenleg korlátozottan elérhető – ez olvasható a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) honlapján, amit a Telex vett észre. Ez azt jelenti, több nagyobb fővárosi temetőben átmenetileg leállt a sírgondozás.

A lap megkereste az ügyben a BTI-t, illetve a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t az ügyben. A BKM BTI Temetkezési Divízió válasza szerint a kialakult helyzet „alapvető oka az önkormányzati díjstop intézményére vezethető vissza”. A díjstopot még 2020 végén vezette be a kormány, ez arról rendelkezik, hogy a helyi önkormányzatok vagy az általuk fenntartott szervezetek nem emelhetnek szolgáltatásaik díján, emellett új díjat sem állapíthatnak meg.

A temetkezési divízió válasza szerint ennek az az egyik következménye, hogy az önkormányzati cégek, amelyek az érintett piaci szolgáltatásokat alvállalkozó segítségével biztosítják, „megbízási díjtételeiket nem képesek emelni a piaci változásoknak sokszor erősen kitett vállalkozók felé, ez a körülmény viszont egyes esetekben az adott tevékenység ellehetetlenülését, számos esetben alvállalkozói felmondást eredményez”.

Mint írták, a sírgondozást végző partnerük a tavalyi év második felében jelezte, hogy a szerződés adta felmondási jogával élni kíván, így közös megegyezéssel jogviszonyuk május 31-vel megszűnik. A társaság azóta ugyan kiírt egy közbeszerzést a sírgondozás folyamatos biztosítására, de az eljárás ajánlattevők hiányában érvénytelenül zárult. A cég szerint a sírgondozás nem minősül közszolgáltatásnak, nem áll fenn jogszabályi kötelezettség a folytatására, de ettől függetlenül a BTI ismét kiírja a sírgondozási közbeszerzési eljárást. Felhívták arra is a figyelmet, hogy a tevékenységet számos más vállalkozástól is igénybe lehet venni.