Terrorista állammá nyilvánítaná Oroszországot a Momentum

Terrorista állammá nyilvánítaná Oroszországot a Momentum

Kövér László beszédet mond, miután titkos szavazással házelnöknek választották az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánítsa a magyar Országgyűlés terrorista államnak az Ukrajnát lerohanó Oroszországot – ennek érdekében nyújtott be politikai nyilatkozati javaslatot a Momentum. A párt – többek között – azzal érvel, hogy Novák Katalin köztárasági elnök 2022 novemberében, kijevi látogatásán arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta.

– Mi, magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen, ezért Oroszországot a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó államnak nyilvánítja” – áll a Momentum által a parlament elé terjesztett indoklásban.

A politikai nyilatkozatoknak nincs konkrét jogkövetkezménye, elvi állásfoglalásokról van szó. Ilyen nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés például akkor, amikor 2017-ben egyhangúlag elítélte az ukrán oktatási törvényt, mert az hátrányos az Ukrajnában élő magyar kisebbségre. De Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja kapcsán is fogadott már el a parlamenti többség kormánypárti kezdeményezésre politikai nyilatkozatot 2022 tavaszán – ebben többek között elítélték az orosz agressziót, de leszögezték azt is, hogy Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnába, és mielőbbi béketárgyalásokat szorgalmaztak.