Tévesek lehettek a tesztek, amelyek a felgyógyult koronavírusos betegek újrafertőződését mutatták

Tévesek lehettek a tesztek, amelyek a felgyógyult koronavírusos betegek újrafertőződését mutatták

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arra jutottak a dél-koreai hatóságok, hogy tévesek lehettek a tesztek, amelyek a koronavírusból már felgyógyultak szervezetében ismét kimutatták a vírust. Korábban Dél-Koreában, Kínában és Japánban is regisztráltak ilyen eseteket.

A 444.hu – az Independenttre hivatkozva – azt írja, hogy a teszt az elhalt vírusok RNS-ét érzékelte, ami a PCR-teszt korlátaiból fakad. Ez ugyanis nem tudja minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy élő vagy már elpusztult vírust érzékel-e, azaz falspozitív eredményhez is vezethet. A szöuli járványügyi szakértői csapat szerint nagyon kevés, vagy nulla az esélye annak, hogy a betegek szervezete által termelt antitestek újrafertőződést okoznának.

Vasárnap Maria van Kerkhove, a WHO munkatársa is megerősítette a BBC-nek, hogy nem újrafertőződésről vagy a vírus reaktiválódásáról van szó, hanem arról, hogy a teszt a tüdő gyógyulása során elpusztult sejteket érzékeli pozitívnak.

Közel 150 gyógyult szervezetében találták meg ismét a vírust Dél-Koreában | Magyar Hang

A cikk megjegyzi, hogy áprilisban Jakab Ferenc, a koronavírus akciócsoport vezetője is arról beszélt, hogy ha valaki elkapja az új koronavírust, az rögtön utána valószínűleg nem fertőződik újra. Azt mondta, az eddigi kutatások szerint azoknál, akiknél enyhe vagy tünetmentes a fertőzés, kevesebb antitestet mutatnak ki a vizsgálatok, de az alapján, amit a koronavírusokról tudunk, még náluk is valószínűsíthető, hogy a fertőzés után 1-3 évig valamiféle védettséget élveznek az újrafertőződéssel szemben.