Titkosszolgálati fellépést ígért Orbán az orosz hátterű bankkal szemben az amerikaiaknak

Titkosszolgálati fellépést ígért Orbán az orosz hátterű bankkal szemben az amerikaiaknak

Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szoros magyar-amerikai titkosszolgálati együttműködés, a diplomatastátuszra jelentkezők szigorú szűrése és a székházválasztás korlátozása – erre tett ígéretet Orbán Viktor miniszterelnök David Cornstein amerikai nagykövetnek az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) ügyében – derül ki abból a cikkből, amit a Direkt36 küldött el lapunknak, és amit a 444.hu is közölt.

A bank Moszkvából Budapestre költözése miatt bírálatok érték a magyar kormányt több szövetségese részéről, ugyanis attól félnek, hogy az oroszok a bankot kémkedésre használhatják. Az IIB szerint ezek a vádak alaptalanok. Míg a magyar kormány a nyilvánosság előtt szintén lesöpörte a kritikákat, a színfalak azonban több konkrét lépést ígért a szövetségesei megnyugtatására.

Hiába a nemzetközi tiltakozás, nyáron jön Putyin bankja, Orbán volt minisztere is bekerül a vezetőségbe | Magyar Hang

Rohamos tempóban zajlik az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) nevű pénzintézet Magyarországra költözése, derül ki a Direkt36 által gyűjtött információkból. Ezek szerint A banknál úgy számolnak, hogy júniusban költöznek Budapestre. Már eldőlt az is, hogy mintegy 30-40 fős stábbal fognak dolgozni (ami a banki szférában elég kicsinek számít).

A Direkt36 amerikai kormányzati és kongresszusi forrásokból úgy tudja, Orbán megígérte Cornsteinnek, hogy az IIB alkalmazottai nem kapnak automatikusan a diplomáciai mentességet, a titkosszolgálatok ugyanis előbb alaposan átvilágítják őket. A magyar külügyminisztérium nyilvános online diplomata-adatbázisa szerint eddig csak Nyikolaj Koszov bankelnök kapta meg a diplomáciai mentességet.

Az amerikaiak azt is elérték, hogy az IIB ne költözhessen se az amerikai, se más NATO-tagország nagykövetségének közelébe. A bank ugyanis a Szabadság téri amerikai követséggel szemben, a Tőzsdepalotában (régi MTV-székház) is nézett irodákat.

A magyar kormány az IIB-vel kapcsolatos kérdésekre nem reagált, de a Direkt36 és a 444.hu megszerzett olyan külügyi iratokat, amiket magyar diplomaták készítettek többek közt az IIB-ről amerikai törvényhozók számára. Az iratok is megerősítik, hogy a magyar hatóságok együttműködnének az USA-val a bank „illegális” szándékainak ellenőrzésében.

Törvények felett állhat az egykori KGST-bank | Magyar Hang

Már a New York Times is arról ír a Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) megszavazott különleges státusz kapcsán, hogy a pénzintézetet az orosz titkosszolgálatok uniós támaszpontként használhatják az intézményt hírszerzési akcióikhoz. A cikk többek között a Paks II. beruházást felidézve arról ír: bár egyre nagyobb az ellentét a nyugati országok és Oroszország között, Orbán Viktor magyar miniszterelnök mégis szorosabbra fonja a barátságot Vlagyimir Putyinnal.

Emellett a dokumentumokban az is szerepel, hogy a magyar kormány teljesen alaptalannak tartja az IIB-vel kapcsolatos félelmeket. Szerintük az ügyet csak bizonyos think tankek és az Obama-éra tisztviselői akarják felhasználni az Orbán-kormány lejáratására.

Eközben az IIB-ben állítólag semmit sem éreznek a magyar kémelhárítás szigorából. A Nemzetközi Beruházási Bank hivatalosan nem, de egy vezető beosztású tisztviselője név nélkül válaszolt a Direkt36 kérdéseire. „Nem szeretném kommentálni az amerikai nagykövet kijelentéseit, azt leszámítva, hogy a fogadó országgal kötött megállapodás érvényben van és működik” - mondta az IIB tisztviselője, aki szerint fennakadás nélkül érkeznek munkatársai Budapestre. Augusztus végére már ötven dolgozó és az összes döntéshozó testület itt lesz.


A teljes cikk ide kattintva érhető el.