Tíz vagy húsz évvel meghosszabbítaná a kormány a paksi atomerőmű üzemidejét

Tíz vagy húsz évvel meghosszabbítaná a kormány a paksi atomerőmű üzemidejét

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

10, vagy akár 20 évvel meghosszabbítaná a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjainak üzemidejét a kormány – derül ki az Országgyűlésnek benyújtott határozat-tervezetből, melynek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a benyújtója és Palkovics László technológiai miniszter az előadója. A négy blokkot 1982 és 1987 között adták át, 30 év szavatossággal. Az üzemidőt egyszer már 20 évvel meghosszabbították. Ennek lehetőségéről még 2005-ben döntött a parlament, és így a mostani állás szerint 2032-ben kellene bezárni az első, és 2037-ben az utolsó, negyedik blokkot. 

A javaslatot a 444 vette észre, a portál emlékeztet, hogy amikor 2014 elején a kormány aláírta az oroszokkal a Paks 2 építéséről szóló, közbeszerzés nélküli szerződést, már voltak szakemberek, akik azt mondták, hogy meg lehetett volna hosszabbítani az üzemidőt, és az alatt egy rendes tendert kiírni. Az Európai Bizottság évekig vizsgálta a Paks 2-es szerződéseket, és végül csak korlátozásokkal hagyta jóvá azokat, de az engedélyeztetési eljárás sem fejeződött be, az érdemi munkálatok pedig el se kezdődtek. Ráadásul folyamatosan napirenden van, hogy az orosz nukleáris technológiát is érinthetik szankciók. 

A kormány javaslata a portál szerint azért is érdekes, mert az MSZP többször is felvetette már a parlamentben az üzemidő meghosszabbításának a lehetőségét, azonban a javaslatot az Orbán-kormány eddig minden esetben visszautasította. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető 2018-ban és 2019-ben is rákérdezett erre, de előbb Fónagy János, majd Cseresnyés Péter államtitkár is azzal utasította vissza, hogy „a hatályos jogszabályok erre nem adnak lehetőséget”.

Címkék: Paksi Atomerőmű