Több egyetemi kollégiumba csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni

Több egyetemi kollégiumba csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba. Azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet – tudta meg az Eduline

Az innovációs minisztérium ugyan azt írja, hogy a kollégiumokra vonatkozó szabályokról az egyetemek, főiskolák dönthetnek, de a járványügyi javaslatcsomagban a következő mondat szerepel: „A kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe”.

A dokumentum többek között az oktatás normál munkarendjével, a külföldről érkező hallgatók elhelyezésével, karanténkötelezettségének teljesítésével, a termek és egyéb helyiségek fertőtlenítésével, a rendezvényekre vonatkozó szabályokkal is foglalkozik, a legtöbb hallgatót érintő rész azonban kétségkívül a kollégiumi beköltözésről szóló rövid megjegyzés.

Ez utóbbi ugyanis egyértelművé teszi, hogy a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük van arra, hogy védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi beköltözést.

Úgy tudni, a Semmelweis Egyetemen csak érvényes oltási igazolással költözhetnek be a kollégiumba a hallgatók, és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is ugyanígy döntöttek.

– Az Óbudai Egyetem kollégiumaiba a folyamatosan bent lakóknak nem kell védettségi igazolvány, de „ajánlott” – így fogalmaz a rektori utasítás. Viszont azok, akik a beköltözés előtt legalább három hónapig külföldön tartózkodtak, csak akkor foglalhatják el a szobájukat, ha van öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük, és emellett vállalják, hogy harminc napon belül beoltatják magukat. Ha ez utóbbit nem teszik meg időben, azonnal ki kell költözniük a kollégiumból.

Van, ahol lazábbak a szabályok, így például a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kollégiumainak tájékoztatójában külön felhívják a figyelmet arra, hogy a kollégiumi beköltözésnek nem feltétele a védettségi igazolvány, de ha egy hallgatónak van ilyen kártyája, azt magával kell vinnie a beköltözésre – írja a portál.

A győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiba szintén beköltözhetnek azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat, viszont – olvasható az egyetem oldalán – „a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében szeptembertől visszavonásig a hallgatói vendégfogadás szünetel, éjszakai vendégfogadásra („bentalvós”) nincs lehetőség”.