Több mint 120 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

Több mint 120 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

A beérkezett, koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinák újabb adagja a Szent László Kórházban 2021. február 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden újabb, több mint 120 ezer adag Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcina érkezett Magyarországra, közölte a cég közleményében. Erről Müller Cecília országos tiszti főorvos is szót ejtett az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján.

Mint a közleményben írják, ez már a tizenharmadik magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból. Ezzel a vállalat által Magyarországra szállított vakcinaadagok mennyisége meghaladta az 1,1 millió adagot.

Mint írják, a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett COMIRNATY az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező COVID-19 elleni oltóanyag volt az Európai Unióban, amelyet a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőzés megelőzésére használhatnak az országok.

Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett a Magyarországra. A március 16-i szállítással érkezett újabb adagokkal együtt a Magyarországra szállított vakcinaadagok mennyisége meghaladta az 1,1 millió adagot, ami több mint 550 ezer ember kétszeri beoltására elegendő.

A két vállalat 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint 2 milliárd adag COVID-19 vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte. Magyarország vonatkozásában az első negyedévre vállalt teljes vakcinamennyiséget a Pfizer megbízhatóan leszállította, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli az országba szállított vakcinadózisok számát.

Ugyancsak keddi hír, hogy az Európai Bizottság 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cégekkel a második negyedévre vonatkozóan. Ez a tízmillió adag a második negyedévre korábban tervezett 200 millió dózison felül értendő.