Az EU 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer és BioNTech vállalatokkal

Az EU 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer és BioNTech vállalatokkal

A német Biontech gyógyszergyártó központja Mainzban 2020. november 9-én. A Biontech és az amerikai Pfizer közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása (Fotó: MTI/AP/DPA/Arne Dedert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cégekkel a második negyedévre vonatkozóan – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden a Twitteren közétett üzenetében.

Az MTI által is idézett Von der Leyen azt közölte, hogy a gyorsított eljárás keretében az uniós tagállamoknak szánt 10 millió adag vakcina a második negyedévre korábban tervezett 200 millió dózison felül értendő. „A friss megállapodás pótolhatja a vakcinaszállítások esetleges hiányosságait, és szélesebb mozgásteret biztosít a tagállamoknak oltási kampányuk teljesítésére” – emelte ki az uniós bizottság elnöke.

Az uniós bizottság rövid közleményében hozzátette: a kedden született megállapodást a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk. Az amerikai gyógyszeripari cég a korábbi terveiben szereplő 31 millió helyett 40 millió adagot szállít az első negyedévben, és azt is vállalta, hogy szállításait az eredeti menetrendhez képest egy héttel korábban elkezdi, és bővíti gyártókapacitását az EU-ban.

Az elmúlt időszakban polémia alakult ki a brit-svéd AstraZeneca vakcinagyártóval, amely jelezte, a lebeszélt mennyiségekhez képest kevesebbet szállít az EU-nak. A cég oltóanyagának alkalmazását közben időlegesen leállították, mert több embernél is egészségügyi problémák jelentkeztek, miután megkapták a vakcinát. A gyártó, a WHO, az európai gyógyszerügynökség, és legutóbb Müller Cecília is arról beszélt, nem veszélyes az AstraZeneca vakcinája.