Gördülékeny programról beszél a kormány, miközben eléggé belassultak az oltásokkal

Gördülékeny programról beszél a kormány, miközben eléggé belassultak az oltásokkal

Orbán Viktor miniszterelnök fogad 450.000 kínai oltóanyagot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 2021. március 11-én. Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarországon gördülékenyen és jól haladnak a koronavírus elleni oltások beadásával – nyilatkozta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője hétfőn a közmédiának. Hozzátette, Magyarország az Európai Unió egyik legsikeresebb oltási programját hajtja végre.

Hazánk az oltottsági arányt figyelembe véve valóban nagyon jól áll az EU-ban (és világszinten is), az elmúlt napokban azonban megtört a lendület. Három nap alatt alig több mint 50 ezer embert oltottak be, ezzel veszélybe került az Orbán Viktor miniszterelnök által tett ígéret, hogy aki regisztrált, az húsvétig meg is kapja a vakcinát. Az oltási program lelassulásának okairól hivatalos információt egyelőre nem kaptunk. A fent idézett államtitkár az operatív törzs március 11-i „tájékoztatóján” hangsúlyozta, szerdától szerdáig – vagyis 10-től 17-ig – 500 ezer vakcinát terveznek beadni. Egy nap ugyan még hátravan a jelzett egy hétből, a terv azonban nehezen lesz teljesíthető tekintve, hogy hat nap alatt az ígért mennyiség kevesebb mint felét „oltották el”, 240 ezer ember kapta meg a vakcinát.

Ez különösen annak fényében tűnik meglepőnek, hogy a hivatalos adatok szerint közel 3 millió adag vakcina érkezett eddig az országba, és ebből eddig 1,34 milliót használtak fel. Igaz, a beérkező oltóanyagok előbb a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK) kerülnek, és csak az ottani vizsgálat után juttatják el azokat a háziorvosokhoz és az oltópontokra. Így történt ez a múlt csütörtökön kapott 450 ezer kínai vakcinával is, amelyeket, az oltási szám drasztikus visszaeséséből következően, egyelőre nem szabadítottak még fel.

Ez az újabb szállítmány azonban a feltehetően a február végén beoltottak második dózisát tartalmazza. Ugyan Orbán Viktor a vakcinák személyes átvételekor azt mondta, hogy azzal újabb 450 ezer embert oltanak be, ezeket valószínűleg a második körben használják fel. Ezt erősíti meg, hogy Szijjártó Péter hétfői bejelentése szerint újabb 100 ezres szállítmány érkezik Kínából szerdán. Mivel az első körben 550 ezer dózis jött, a második adag 450 ezerjét éppen ennyivel kell kiegészíteni, hogy mindenki, akit beoltottak az előírtak szerinti 28 napra megkaphassa a második adagot.

Ez az első adagok beadásának megtorpanására magyarázat lehet, ám a második körös oltások lefékezésére nem, pedig azt is lényegesen kevesebben kapták meg az elmúlt napokban, mint korábban.

Ezzel kapcsolatban ugyan hivatalos álláspont itthon nem hangzott el, de késlekedés akár a kínai vakcina hatékonyságáról szóló múlt heti hírt is eszünkbe juttathatja. Mint ismert, a Wall Street Journal cikke szerint az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatóságai több embernek már harmadszor is beadták a Sinopharm vakcináját. Az orvosok szerint ugyanis a kínai oltóanyag második dózisa után többek szervezetében nem termelődött elegendő ellenanyag.

A hírt Menczer Tamás a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára áhírnek minősítette. – Ezt ugyan semmilyen hivatalos forrás nem mondta az Emírségekben, de a „hír” szerint találtak 8(!) olyan embert, akit újra behívtak és harmadik oltást kell kapnia – írta Facebook-bejegyzésében. Hozzátette, az Emírségekben mintegy 6 millió embert oltottak be a Sinopharm-vakcinával, és alig találtak problémát. Az államtitkár megjegyzésén túl azonban a hatóságok egyelőre nem reagáltak a kínai vakcinát érintő aggodalmakra.

Közrejátszhat az oltási program megtorpanásában az is, hogy bár Szijjártó Péter a napokban büszkén jelentette be az orosz Szputnyik V vakcinák érkezését, az orosz fél a valóságban lényegesen kevesebbet szállított eddig a szerződésben foglalt mennyiségnél. A megállapodás értelmében február 22-ig 600 ezer szállítását vállalták, március 22-ig pedig további 1 milliót, április 22-ig pedig újabb 400 ezret. Március 11-ig 426 ezer adag (213 ezer embernek elég) Szputnyik-oltóanyag érkezett. A jelenlegi adatok szerint 906 ezer vakcina lesz itt a következő ütemű szállítás után a várt 1,6 millió helyett. Vagyis a még nem pontosított márciusi szállításokban még további 700 ezer adag kellene érkezzen 22-ig, ha tartani akarják az ütemtervet.

Bár a magyar hatóságok az elmúlt héten mindenkit megnyugtattak, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos, a brit-svéd oltóanyaggal kapcsolatban több európai országban felmerült aggályok is hatással lehetnek a hazai oltási programra. A hírek szerint az oltóanyag vérrögképződést okoz, a gyártó cáfolta az állításokat, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem talált okot eddig a vakcina használatának felfüggesztésére, de azért a következő napokban alaposan megvizsgálják a szert. Magyarországon a krónikus betegeket oltják AstraZenecával. Ezzel a vakcinával tervezték az első tömeges oltást is, ám a március első hétvégéjére kiírt programot az adategyeztetési káosz miatt le kellett fújni. A két hete hoppon maradt betegek – a kormány bejelentése szerint – azóta megkapták az oltást.

Valószínűleg nem segít a helyzeten, hogy a háziorvosok munkáját nem segíti megfelelően a kormány. Legalábbis erre következtethetünk abból, amit a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szijjártó László írt a Facebook-oldalán hétfőn. – Totális cenzúra uralkodik az oltások kapcsán, félretájékoztatják a lakosságot – fogalmazott.

– Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt – részletezte Szijjártó.

A MOK megyei elnöke szerint, jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag. Ráadásul az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosok jelölik ki, és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni, miközben az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan, ami miatt sokszor elmaradnak leszervezett oltások is.

Akármi is áll az oltási program lelassulása mögött, a járvány meredeken emelkedő számai miatt a megtorpanás a korlátozások enyhítésének csúszását okozhatja. Az aktuális tendencia alapján az aktív fertőzöttek száma a jövő héten megdöntheti a második hullámban regisztrált rekordot, és átlépheti a 200 ezret. Ugyancsak drasztikusan emelkedik a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma, ami immár az egészségügyi rendszer összeomlásával fenyeget.

Nem véletlenül hangsúlyozta Orbán Viktor az izraeli útját követően, hogy a regisztráció és a vakcina az egyelten megoldás a járvány megfékezésére. Ahhoz azonban oltani kell.