Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője kilépett a pártból vasárnap

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője kilépett a pártból vasárnap

Tordai Bence (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A mai napon kiléptem a Párbeszédből; a továbbiakban a munkámat Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként fogom folytatni – jelentette be közösségi oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti frakciójának vezetője, aki nemrég még a párt társelnöke is volt.

Mint írta, az elhatározás már korábban megszületett benne, azután, hogy a Párbeszéd testületei úgy döntöttek: a párt a 2024-es EP- és a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján indul. Kifejtette: természetesen jó oka van annak, hogy most, június 9-én 19 óra 1 perckor – urnazárás után, de az eredmények megismerése előtt – tette meg és jelentette be ezt a lépést. – Nem akartam ártani Karácsony Gergely és a többi ellenzéki önkormányzati jelölt kampányának. Épp ellenkezőleg: nagyon sokat dolgoztunk a főpolgármesteri, a budai kerületi és más önkormányzati kampányok sikerén – remélhetőleg nem hiába. Az EP-kampányban azonban nem tudtam együtt menni a Párbeszéddel: meggyőződésem, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt – fejtette ki. 

Hangsúlyozta, a kilépéssel és annak nyilvánosságra hozatalával azért nem várok tovább, mert az eredményektől teljesen függetlenül – a döntés márciusi megszületése óta – úgy gondolja, hogy a DK melletti elköteleződés (2024-re és egyúttal 2026-ra is) a Párbeszéd részéről „végzetes stratégiai hiba volt, amely súlyosan roncsolja a párt önazonosságát és hitelességét”. – 2013-ban azért léptünk ki az LMP-ből, mert nem voltak hajlandóak együttműködni a többi ellenzéki párttal, most pedig azért lépek ki a Párbeszédből, mert ok nélkül feladta az önállóságát: matrica lett a DK bukósisakján – tette hozzá.

Szerinte ma a zöld politikának nincs hathatós és hiteles képviselete Magyarországon: „a két zöld párt egyike a Fidesz, másik a a DK uszályába került. A zöld ügy ennél többet érdemel, és én azon fogok dolgozni, hogy középtávon felépüljön az eredményes zöld politika szervezeti bázisa”.

Tordai Bencével kilépése hátteréről hétfőn olvashatnak interjút a hang.hu-n. 

Címkék: Tordai Bence