Török Gábor: Ha Orbán nyer, az eddigi legnehezebb ciklusa jön

Török Gábor: Ha Orbán nyer, az eddigi legnehezebb ciklusa jön

Török Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz valószínűleg nem veszti el ezt a választást, de Orbán Viktor legnehezebb ciklusa jön Török Gábor szerint. A politikai elemző a Facebook-oldalán írt arról, hogy az orosz invázió erőteljesen befolyásolja majd a kormányfő jövőjét, lehetőségeit.

Török szerint Orbán ezzel elveszti az utcai harcos imázsát, „aki békeidőben rajongott a harcias retorikáért, aki Brüsszelbe állandóan háborúzni járt, aki mindig puskaporszagot érzett a levegőben, most a béke halk szavú apostola lett.” Az elemző úgy értékeli, hogy ez nem jobb vagy vagy rosszabb, sikeresebb vagy sikertelenebb szerep, viszont más, és kevésbé lesz hiteles ezek után katonásat, szabadságharcosat játszani.

Török úgy látja, Orbán elveszti a nagy stratéga, mindent több lépéssel előre látó politikus képét is. Nyilvánvaló ugyanis, hogy Orbán, más európai politikusokhoz hasonlóan, az amerikaiakkal szemben, nem számított háborúra. „A 2010 utáni magyar orosz-politika azon a meggyőződésen alapult, hogy Putyin nem fogja átlépni a határokat (átvitt értelemben és szó szerint értve egyaránt), és ezért lehet vele üzletelni, sőt barátkozni is” – vélekedett Török. Orbán még az évértékelőjében is úgy fogalmazott, hogy lehetséges egyszerre NATO- és EU-tagnak lenni, közben pedig kiegyensúlyozott politikai és gazdasági kapcsolatokat ápolni az oroszokkal. Egy darabig viszont ez biztosan nem lesz lehetséges. „Az orosz-kapcsolat (benne Pakssal és még sok minden mással) 2022-re a 12 éves kormányzás legnagyobb kudarca lett” – tette hozzá az elemző.

Török egyben úgy látja, a következő ciklus biztosan nem lesz könnyebb, mint az előző, járvánnyal terhelt négy év, és ha Orbán nyer is, az eddigi legnehezebb időszak jön.

A bejegyzés alatt egyébként kommentelt a fideszes Wintermantel Zsolt is, aki ezt írta: „Gábor, egy vigasztaljon, neked is jobb lesz így a nehézségek közepette, mintha ez a baloldali szörnyszülött képződmény kerülne a hatalomba!”