Török Gábor: Orbán most könnyen sérülhet pávatánca közben

Török Gábor: Orbán most könnyen sérülhet pávatánca közben

Török Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly politikai kockázatot jelent a Fidesz számára az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva – állítja csütörtöki Facebook-posztjában Török Gábor.

A politikai elemző szerint a közelben kialakult háborús helyzet kiszámíthatatlan reakciókat eredményez, felkorbácsolja az érzelmeket – ez biztosan nem hiányzik a magyar kormányoldalnak akkor, amikor a status quo, a jelenlegi belpolitikai helyzet nekik látszott kedvezőbbnek.

Ennél jóval erősebb állítás, hogy Orbán Viktor nem készült erre a forgatókönyvre. „… amikor egy hete Balatonfüreden a kormánypárti elit előtt elemezte a helyzetet, nem sorolta a kockázatok közé a háborút, információim szerint azt mondta, azt nem látja reálisnak” – írta a miniszterelnökről Török Gábor.

A háború mégis bekövetkezett, és ez a Fidesznek is fájhat az elemző szerint. Ami a kormánypárt számára belpolitikailag igazán veszélyes, az a saját tábor reakciója lesz, hiszen hosszú idő után először fordulhat elő, hogy egy kiemelt kérdésben választóközönségük megosztottá válhat. A kormánypárti véleményvezérek egy része kritika nélkül átveszi az orosz álláspontot, ugyanakkor a háború hírei és képei könnyen Putyin-ellenessé tehetik még azokat is, akik korábban támogatták Orbán Viktor 2010 utáni oroszpolitikáját.

Az elemző szerint kulcskérdéssé válhat, hogy mit mond a miniszterelnök, de bármit is választ, mindkét elvárásnak nem felelhet meg.  „Nyilván nemzetközileg sem, de talán saját tábora előtt sem: a kések között táncoló páva könnyen megsérülhet” – hoz érzékletes hasonlatot Orbánról Török.

A szakértő szerint a miniszterelnöknek paradox módon az ellenzék siet segítségére. Ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban meg is tette Márki-Zay Péter.